NOVO LICE SKUPŠTINE: Konstitutivna sednica budućeg parlamenta Crne Gore napuniće poslaničke klupe

V. KADIĆ

23. 09. 2020. u 07:52

NA današnjoj konstitutivnoj sednici novog saziva crnogorskog parlamenta, koju je zakazao odlazeći šef Skupštine Ivan Brajović, dnevnim redom je predviđeno utvrđivanje broja potpredsednika i izbor potpredsednika Skupštine.

НОВО ЛИЦЕ СКУПШТИНЕ: Конститутивна седница будућег парламента Црне Горе напуниће посланичке клупе

Foto Skupština CG

Poslanici bi trebalo da izaberu predsednika i članove Administrativnog odbora crnogorskog parlamenta. Sednicom će predsedavati najstariji poslanik Miodrag Lekić, a pomagaće mu najmlađi Maksim Vučinić.

 Miodrag Lekić, Foto Fejsbuk

U skupštinskim klupama novog saziva parlamenta biće dosta političkih veterana, ali i novih lica. Poznata lica su ostala u klupama DPS-a, dok će se u koaliciji "Za budućnost Crne Gore" pored afirmisanih političara naći i mlađi kadrovi. U novom sazivu neće biti Ranka Krivokapića, njenog nekadašnjeg šefa, koji je bio treći na poslaničkoj listi SDP koji je osvojio dva mandata.

MARKOVIĆ: MANDATAR NEMA VIZIJU

ODLAZEĆI premijer Duško Marković kazao je da mandatar, koji se najavljuje, nema viziju da se suoči sa izazovima i da već godinama nagoveštava teška vremena. Pre nekoliko dana lider koalicije "Za budućnost Crne Gore" Zdravko Krivokapić kazao je da je kasa budžeta toliko prazna da je pitanje da li će biti plata i penzija već u novembru.

Najpoznatije novo lice koalicije "Za budućnost Crne Gore" je Zdravko Krivokapić, profesor Mašinskog fakulteta u Podgorici. Pored Nebojše Medojevića i Milana Kneževića u skupštinskim klupama naći će se Marko Milačić (Prava Crna Gora), Vladimir Joković (SNP) i Maksim Vučinić (Radnička partija). Prvi put poslaničku funkciju će obavljati dr Vladimir Dobričanin (Ujedinjena Crna Gora), Vladan Raičević (PzP), Jelena Božović (Nova srpska demokratija), Dragan Bojović (DNP), Jovanka Bogavac (PzP), Marko Kovačević (Nova srpska demokratija), Milo Božović (DF).

U međuvremenu se danima krojila slika buduće vlasti, razmenjivale su se trzavice, ali su svi bili uvereni da će strasti brzo da se smire.

Foto Ilustracija V. N.

Tako se, između ostalih, oglasio Andrija Mandić, lider Nove srpske demokratije.

- Crna Gora je danas zarobljeno društvo. Ta takozvana duboka država koja postoji, a koju je izgradila Demokratska partija socijalista traži temeljno preispitivanje. Imamo problem u pravosuđu, vladavini prava i veliki problem sa organizovanim kriminalom i korupcijom, veliki problem u ekonomskoj ravni i nova vlada treba da se posveti tim pitanjima - naveo je Mandić.

MANADATI

KOALICIJA "Odlučno. DPS-Milo Đukanović" osvojila je 30 mandata, koalicija "Za budućnost Crne Gore" - 27, koalicija "Mir je naša nacija" - 10, a platforma "Crno na bijelo" - četiri. Bošnjačka stranka i Socijaldemokrate imaće po tri poslanika, a Socijaldemokratska partija dva. Po jednog predstavnika imaće Albanska lista "Nik Đeljošaj-Genci Nimanbegu" i koalicija "Jednoglasno".

Nebojša Medojević, lider Pokreta za promene, smatra da su protiv učešća Df-a u vladi saradnici Udbe, tajkuni, šverceri...

- Vlada u kojoj ja budem neće dozvoliti šverc cigareta i droge! Možda ova moja izjava izaziva negativne reakcije dela javnosti, ali vam kažem da će tako biti - poručio je Medojević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)