KRSNA SLAVA ZA VREME KORONE: Mitropolija crnogorsko-primorska iznela svoje mišljenje

V. K.

12. 10. 2020. u 08:24

MITROPOLIJA crnogorsko-primorska i eparhije SPC u Crnoj Gori pozvale su vernike da, zbog pogoršane epidemiološke situacije, predstojeće slave obeleže skromnije, u krugu porodice.

КРСНА СЛАВА ЗА ВРЕМЕ КОРОНЕ: Митрополија црногорско-приморска изнела своје мишљење

Foto: Nenad Živanović

- Lepo je i blagosloveno ugostiti svoje rođake i prijatelje u svom domu na dan krsnog imena, ali je još lepše i blagoslovenije, naročito u ovakvoj zdravstvenoj situaciji, brinuti o dobrobiti svih naših bližnjih. Smatramo da je umesno da se krsne slave, kojih je dosta u narednih par meseci, po našim domovima ovoga puta proslave u užem krugu, uz blagoslov doma od strane sveštenika ili blagosiljanje slavskog kolača u hramovima - navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske.

U saopštenju se ukazuje na složenu i, kako se navodi, potencijalno izuzetno opasnu epidemiološku situaciju u Crnoj Gori u vezi sa svakodnevnim porastom broja zaraženih novim virusom korona. U tom kontekstu, apeluje se na pravoslavne vernike i sve građane da poštuju zdravstvene mera i prate uputstva lekara.

- Vidimo da epidemija ovoga virusa pogađa, kako Crnu Goru, tako i celi region, Evropu i čitav svet. Ne sme se svakako dozvoliti da ova bolest zaustavi život, pa ni duhovni i crkveni život, ali je neophodno da se pridržavamo, koliko je god moguće, mera predostrožnosti, kako bi umanjili štetne društvene posledice epidemije i, što je najvažnije, uticali na smanjenje broja izgubljenih života zbog ove bolesti, koja, iako pogađa sve uzraste, ipak najviše života uzima među našim najstarijima - ističe se u saopštenju.

Podseća se da je SPC u Crnoj Gori odmah po proglašenju epidemije u martu prekinula organizaciju masovnih litija i da je mnoge druge aktivnosti svela na minimum ili ih privremeno obustavila.

- Kako narod odavno pametno veli — nije svako zlo za zlo. Možda je ovo odlično vreme da se podsetimo da je krsna slava, prvenstveno i iznad svega, duhovno slavlje, kojim se podsećamo na dan kad su naši preci primili spasonosnu hrišćansku veru, te da taj dan provedemo molitveno i blagosloveno. Znamo da, nažalost, naše proslave često znaju da prerastu u zabave u kojima se zaboravlja duh pobožnosti i umerenosti, udaljavajući nas time od njihovog smisla i značaja. Proslava slave u vreme epidemije može da bude prilika da naglasak u našem slavlju postavimo upravo tamo gde on treba da bude — u molitvi i blagodarnosti Bogu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili