STEČAJ "BRIŠE" PLATE: Radnici "Komunalnih usluga" u Pljevljima izgubili nadu u isplatu zarada, preduzeće nema šta da proda i izmiri dug

M. D.

14. 10. 2020. u 07:36

ZAPOSLENI u lokalnom preduzeću "Komunalne usluge", zbog najave uvođenja stečaja, najverovatnije će ostati bez 18 mesečnih zarada, upozorili su iz Sindikata ovog preduzeća.

СТЕЧАЈ БРИШЕ ПЛАТЕ: Радници Комуналних услуга у Пљевљима изгубили наду у исплату зарада, предузеће нема шта да прода и измири дуг

Nezadovoljni radnici

Predsednik Sindikalne organizacije Vukadin Šljukić tvrdi da radnicima niko neće isplatiti 18 zaostalih plata. On dodaje da uvođenjem stečaja sve nade o isplati zarada koje se duguju radnicima padaju u vodu, jer preduzeće nema imovinu. Samim tim, kaže Šljukić, nema šta da se proda kako bi se isplatile zarade zaposlenima.

- Godinama muku mučimo s neredovnim zaradama. Nadali smo se da ćemo jednog dana naplatiti ono što nam se duguje. Sada je u potpunosti jasno da zarade koje nam duguju niko neće isplatiti - kazao je Šljukić.

Prema njegovim rečima najavljeno je da će 24. oktobra preduzeće i zvanično otići u stečaj. On veruje da je preduzeće moglo da se oporavi da je bilo volje u lokalnoj upravi i smatra da je stečaj najgore moguće rešenje za radnike. Šljukić ističe da se sada iščekuje dolazak stečajnog upravnika Radojice Grbe, a da radnici ne znaju kako da se ponašaju. U prvom redu obavezni su da obavljaju minimum radnih obaveza, a unapred znaju da im ni taj rad neće biti plaćen.

- Krajem oktobra nama će se dugovati 19 plata. Zbog čega da radnici ovih dana dolaze na posao kada već znaju da im taj trud niko neće platiti - upitao je Šljukić.

Radnici "Komunalnih usluga", njih 48, stupili su u štrajk 19. avgusta jer im u tom momentu nije bilo isplaćeno 16 zarada. U međuvremenu, broj neisplaćenih plata se povećao na 18, a jedini novac koji su dobili je pomoć od lokalne uprave koja iznosi oko 300 evra. Pomoć je stigla i od Rudnika uglja u vidu dve tone uglja za predstojeću grejnu sezonu.

Ovo preduzeće, čiji je osnivač pljevaljska lokalna uprava, obavlja usluge sahranjivanja na gradskom groblju Ravni, pijačne usluge i brine o skloništu za napuštene životinje.

ISTI MODEL

AGENCIJA za stambeno-poslovni fond početkom godine otišla je u stečaj, 22 radnika ostala bez posla, a sedam zarađenih plata radnici nisu dobili jer ni preduzeće, čije osnivač Opština, nema nikakvu imovinu, kao što je nemaju ni "Komunalne usluge".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest