BEZBEDNOST IDE DRITANU? Pobednička koalicija najkasnije do 11. novembra izlazi sa imenima kandidata za vladu

V. KADIĆ

13. 10. 2020. u 23:09

PREGOVORI o formiranju nove vlade partija pobedničke većine počeli su u utorak u Podgorici, a po planu mandatara Zdravka Krivokapića, do nedelje bi trebalo sve članice koalicija "Za budućnost Crne Gore", "Mir je naša nacija" i "Crno na bijelo" da dostave imena kandidata za funkcije u Vladi.

БЕЗБЕДНОСТ ИДЕ ДРИТАНУ? Победничка коалиција најкасније до 11. новембра излази са именима кандидата за владу

Foto: AP Photo/Risto Božović

Procenjuje se da će konačni dogovor oko programa i kadrovskih rešenja biti završen do kraja oktobra. Spekuliše se da bi neko iz vrha Nove srpske demokratije i Socijalističke narodne partijemogli biti potpredsednici Vlade, dok Građanski pokret URA ne odustaje od bezbednosnog sektora. Pominje se da će Demokratski front uz URA kandidovati kadar za potpredsednika Skupštine Crne Gore. Pokret za promene najavio je da će se njihov lider Nebojša Medojević kandidovati za poziciju u bezbednosnom sektoru, Branka Bošnjak za obrazovanje, a Branko Radulović za oblast nauke.

Međutim, iz vrha Nove srpske demokratije su saopštili da "se sa mandatarom razgovaralo samo o modalitetima po kojima Vlada treba da se formira i da sve nezvanične informacije o tome na koje nailazimo u medijima - nisu tačne".

Ono što se zna jeste da koalicija "Crno na bijelo" i njen Građanski pokret URA traže resor bezbednosnog sektora. Dritan Abazović, nosilac liste ove koalicije, smatra da na određenim funkcijama u budućoj vladi, naročito koje se tiču sektora bezbednosti, moraju biti ljudi koji su stoprocentno lojalni državi.

- Od toga nećemo odstupiti ni milimetar - kategoričan je Abazović.

Mandatar nove vlade Zdravko Krivokapić kaže da je nemoguće "u našem ambijentu da vlada bude potpuno ekspertska".

- Ali političari koji uđu u vladu moraće da pokažu stručnost u resorima koji vode - saopštio je Krivokapić, najavljujući formiranje izvršne vlasti najkasnije do 11. novembra.

Politički analitičar Srđan Vukadinović ocenio je da buduća vlada, bez Andrije Mandića, Milana Kneževića i Nebojše Medojevića, odnosno ministara iz njihovih partija ni u kom slučaju neće biti stabilna.

- Ako je Demokratski front dobio 66 odsto mandata od mora da ima skoro dve trećine ministarskih mesta - smatra profesor Vukadinović.

DPS: GRAĐANSKA, NE SRPSKA DRŽAVA

OPOZICIONA Demokratska partija socijalista (DPS) Mila Đukanovića oštro je u utorak kritikovala mandatara Zdravka Krivokapića da je, kako tvrde, ponovo diskriminisao sve one građane Crne Gore koji se ne izjašnjavaju kao Srbi, a to je, više od 70 odsto. "Aluzijom koju je napravio da je Crna Gora srpska država, Krivokapić se vraća svojoj ideološkoj matrici, koju je samo nakratko napustio." Navode da Krivokapić mora da "poštuje sve građane i da postupa u skladu sa Ustavom prema kome je naša država građanska".

POZIV VUČIĆU

CRNOGORSKI mandatar Zdravko Krivokapić pozvao je u utorak predsednika Srbije Aleksandra Vučića da poseti tu zemlju, ističući da Crna Gora želi dobre odnose sa svima u regionu, pre svega sa Srbijom.

- Prevashodno želim dobre odnose sa Srbijom, koji su, čini mi se, malo poremećeni - rekao je Krivokapić. - Želim da pozovem gospodina Vučića da poseti Crnu Goru, da mi kao dvojica političara, iako ja nisam političar, ali se nalazim na takvoj funkciji, dođemo do saznanja šta smeta u našim odnosima i da nađemo most koji će to prevazići.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

PRIORITET ELENA GRUPE:Sprečiti stečaj u Vektra Boki