POVREDILI PRAVA VLADIKE Policija zadržala Joanikija i sveštenike u ponižavajućim uslovima

Tanjug

14. 10. 2020. u 12:04

UPRAVA policije je povredila ljudska prava sveštenika, među kojima je i vladika Joanikije, a prema nalazima Institucije zaštitnika ljudskih prava i sloboda, sveštenstvo je zadržano do 72 časa u ponižavajućim uslovima, pišu podgoričke Vijesti, koje prenose izveštaj Zaštitnika za ljudska prava u koji su imale uvid.

ПОВРЕДИЛИ ПРАВА ВЛАДИКЕ Полиција задржала Јоаникија и свештенике у понижавајућим условима

Foto: N. Skenderija

Reč je o izveštaju o privođenju vladike Joanikija i osam sveštenika 12. maja, kada je veliki broj vernika u Nikšiću proslavljao dan Svetog Vasilija Ostroškog, dok su na snazi bile mere Nacionalnog koordinacionog tela za zarazne bolesti (NKT) o zabrani okupljanja.

U zaključcima zamenica Zaštitnika Zdenka Perović je preporučila Upravi policije i Osnovnom državnom tužilaštvu da privedeni, na primer, treba da budu smešteni isključivo u skladu sa predviđenim kapacitetima.

Ukazala je da u svom budućem radu, kada je reč o postupanju i prikupljanju informacija od građana, policija treba da radi u optunosi u skladu sa Zakonom.

Institucija zaštitnika, navodi se, takođe je utvrdila da ni pozivanje sveštenika u službene prostorije CB-a radi prikupljanja obaveštenja od građana, nije obavljeno u potpunosti skladu sa Zakonom o krivičnom postupku.

Po uručivanju poziva, sveštenicima je saopšteno da odmah pođu u zgradu CB službenim vozilima.

Uprkos tome što je policijskom službeniku više puta rečeno da će sva pozvana lica u pratnji advokata doći narednog dana, službenik CB je insistirao da dođu odmah, navodeći da je dobio takvu naredbu od pretpostavljenih.

Zaštitnik ukazuje da ovakvo postupanje policijskih službenika nije u skladu sa odredbama ZKP-a, jer zakonska odredba jasno ukazuje da se građaninu mora prethodno omogućiti da se sam odazove na poziv.

Osnovnom državnom tužilaštvu je preporučeno da u rešenju o zadržavanju, treba da bude uračunato sve vreme koje je osoba prethodno provela u službenim prostorijama UP, što u slučaju vladike Joanikija i osam sveštenika nije bio slučaj.

Analizirajući vreme njihovog zadržavanja, Zaštitnik je uvidom u službenu evidenciju našao da su sveštenici pristupili čitava dva sata ranije u odnosu na vreme koje je tužilac, u rešenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest