ŠTRAJK USPORIO ŽIVOT NA SEVERU: Višemesečni prekid rada "Simon vojaža" doneo nevolje putnicima

M. SEKULOVIĆ

29. 10. 2020. u 08:13

GOTOVO petomesečni štrajk većeg dela zaposlenih u auto-prevoznom preduzeću "Simon vojaž" iz Berana znatno je usporio život na severu Crne Gore.

ШТРАЈК УСПОРИО ЖИВОТ НА СЕВЕРУ: Вишемесечни прекид рада Симон војажа донео невоље путницима

Foto M. Sekulović

Štrajk četrdesetak radnika u firmi koja je pre privatizacija upošljavala oko 120 radnika, počeo je zbog kašnjenja zarada od gotovo dve godine, neuplaćivanja doprinosa, dnevnica i ostalih obaveza vlasnika Mehmeda Meše Adrovića, koje ima prema njima. Uprkos optužbama radnika na račun Adrovića, do sada niko od nadležnih državnih službi nije reagovao.

- Možda je razlog u činjenici da je Adrović predsednik SO Petnjica i OO DPS Petnjica - kažu štrajkači, većinom pristalice Đukanovićeve partije, od koje su očekivali da se zainteresuje za njihovu sudbinu, ali i sudbinu građana na severu, pre svega zbog ukidanja međugradskih ali i lokalnih linija od Berana prema Rožajama, Andrijevici, Plavu, Petnjici, Gusinju, ali i one najprofitabilnije prema Bijelom Polju!

Od jula građani Bijelog Polja, vezani za magistralni putni pravac Berane - Bijelo Polje od Bioča do Bijelog Polja, nemaju javni prevoz. Odsečeni su od grada, zbog čega su im otežani uslovi za obavljanje svakodnevnih obaveza, saopštili su iz bjelopoljskog odbora GP URA, iz kojeg kažu da Bjelopoljci, zbog nepostojećeg javnog prevoza, nemaju mogućnost ni da se leče, ni da se školuju.

NEIZDRŽIVO

- STANjE je neizdrživo. Nažalost, ništa se ne menja nabolje. Ljudi ne rade, zaposleni i svi građani severa trpe. Čekamo da nadležni konačno počnu da rešavaju probleme u "Simonu" - kaže predsednik štrajkačkog odbora u ovoj firmi, vozač Nenad Raičević.

- Prinuđeni su da se samoorganizuju i da decu do srednje škole prevoze naizmenično privatnim automobilima, jer je za taksi svakodnevno teško izdvojiti novac. To im dodatno ugrožava socio-ekonomski status, a i sigurnost prevoza, zbog velikog broja divljih taksista i drugih prevoznika - saopštava URA koja poziva na odgovornost i preduzeće "Simon vojaž", koje drži monopol u javnom prevozu. - Zbog njega niko drugi ne može dobiti, niti prijaviti liniju.

Iz ove partije pozivaju sve nadležne institucije, kako na lokalnom, tako i na državnom nivou, da građanima od Bioča do Bijelog Polja obezbede javni prevoz.

- Tražimo da što pre reše ovaj problem, kako bi deca koja pohađaju prvi razred srednje škole i redovno prate nastavu mogla da ostvare pravo koje im pripada. Tražimo i da meštanima omoguće povezanost sa gradom, odlazak kod lekara i snadbevanje osnovnim životnim namirnicama, jer svi građani imaju pravo na obrazovanje, lečenje i život. Problem "neisplativosti" funkcionisanja javnog prevoza i linije "Simon vojaž" treba da preuzme i reši Opština Bijelo Polje u najkraćem roku, jer građani nisu dužni da trpe ničiji neuspeh, kako u poslovanju tako i u funkcionisanju. Ukoliko nadležne opštinske službe zadužene za regulisanje javnog prevoza nisu u mogućnosti da reše ovaj problem, onda treba da traže pomoć od resornog ministarstva koje je zaduženo za javni saobraćaj - kažu iz bjelopoljske URA.

NEISPLATIVO

 

- LOKALNE linije ne funkcionišu zbog neisplativosti. Korona nas je upropastila. Nema putnika, a i vozači ne žele da rizikuju - kaže za "Novosti" vlasnik "Simona" Mehmed Meša Adrović, koji ističe da zbog korone nema njegovih autobusa ni na međugradskim linijama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju