LEKARIMA APLAUZ NEDOVOLJAN: U crnogorsko zdravstvo se godinama ne ulaže dovoljno, sa epidemijom kovid 19 isplivala ranjivost sistema

I. D. STOJADINOVIĆ

31. 10. 2020. u 07:54

SINDIKAT zdravstva Crne Gore zatražio je da se prepozna vrednost posla koji obavljaju zdravstveni radnici u toku pandemije virusa korona i da taj rad ne bude samo trenutno adekvatno nagrađen, ukazujući i na važnost zaštite i sigurnosti na radnom mestu. Kako ističu, mere štednje učinile su da se u sistem zdravstva godinama nedovoljno ulagalo.

ЛЕКАРИМА АПЛАУЗ НЕДОВОЉАН: У црногорско здравство се годинама не улаже довољно, са епидемијом ковид 19 испливала рањивост система

Predstavnici sindikata / Foto PR Centar

Povodom nedelje akcije i mobilizacije zdravstvenih radnika, sindikalna organizacija organizovala je konferenciju "Aplauzi nisu dovoljni" i tom prilikom predsednik Sindikata zdravstva Crne Gore, dr Vladimir Pavićević, kazao je da je pandemija korone stavila pred veliki izazov zdravstvene sisteme u celoj Evropi i pokazala njihovu ranjivost i potrebu ulaganja u infrastrukturu, edukaciju i stvaranje adekvatnih uslova za zdravstvene radnike.

- Godinama nije dovoljno ulagano u sisteme zdravstva, zahvaljujući merama štednje nauštrb optimizacije kapaciteta, povećanja broja osoblja i adekvatnog nagrađivanja zaposlenih. Sindikati zdravstvenog sektora cele Evrope su zbog toga odlučili da pokrenu zajedničku akciju kako bi svojim vladama stavili do znanja da aplauzi nisu dovoljni, i da je ovo prilika da se sistemi zdravstva organizuju na pravi način i da se ne štedi na zdravlju građana - rekao je Pavićević.

Pavićević je skrenuo pažnju na njegove kolege, "naročito one koji su danonoćno u skafanderima, pod maskama, vizirima", i tražio da se nagradi njihov rad, ali ne samo trenutno, već da se prepozna prava vrednost posla koji obavljaju i da taj rad bude adekvatno nagrađen.

- Nećemo odustati od našeg posla, vodićemo brigu o zdravlju svih građana. Samo tražimo da država vodi brigu o nama i da se sredstva namenjena nacionalnim i evropskim planovima oporavka upotrebe na način da zdravstveni sistemi u budućnosti budu spremni da odgovore svim izazovima, a da zaposleni budu zaštićeni, sigurni na svom radnom mestu i motivisani kako bi pružili kvalitetnu zdravstvenu negu našim građanima - poručio je Pavićević.

Predsednica Nezavisnog sindikata KCCG Ratka Prodanović, ukazala je da su se, tokom pandemije, zdravstveni radnici suočili sa ogromnim pritiskom i ozbiljnim rizicima po svoju sigurnost.

- Uprkos zaštitnoj odeći - skafanderima, maskama, vizirima i drugim sredstvima lične zaštitne opreme, izgleda da su skloniji da se zaraze od drugih ljudi i da dobiju težak oblik bolesti. Eksperti kažu da je glavni deo objašnjenja za ovo viralna opterećenost ili količina virusa kojoj su bili izloženi - navela je Prodanovićeva.

Kako je ocenila, zapošljavanje medicinskog i nemedicinskog kadra u sistemu zdravstva otežavaju dugotrajni problemi, loše plate i uslovi rada.

- Kao radnici u sistemu zdravstva, zaslužujemo bolju platu i uslove rada, a ne samo jednokratne bonuse za borbu protiv kovida 19. Pomognite vi nama kako bismo mi mogli da pomognemo vama" - zaključila je Prodanovićeva.

NESTAŠICA ZDRAVSTVENIH USLUGA

EVROPSKA komisija procenjuje da će u sledećoj deceniji doći do dramatične nestašice pružanja zdravstvenih usluga, ako se ne preduzmu odgovarajuće mere. Kako poručuju iz Sindikata KCCG, to znači da je potrebno zaposliti i zadržati više radnika, sektor učiniti atraktivnijim, povećati kapacitet sistema obrazovanja i obuke u zdravstvu, osigurati stalna radna mesta za mnoge kvalifikovane radnike zaposlene pod nesigurnim uslovima, osigurati adekvatne plate.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna