JOANIKIJE JE PRVI KANDIDAT: Na cetinjski presto bi mogao da dođe neko od vladikine duhovne dece

R. Dr.

04. 11. 2020. u 08:20

KO će biti novi mitropolit crnogorsko-primorski, odlučiće najviše telo SPC - Sveti arhijerejski sabor - na sledećoj sednici.

ЈОАНИКИЈЕ ЈЕ ПРВИ КАНДИДАТ: На цетињски престо би могао да дође неко од владикине духовне деце

Foto Mitropolija CP

Njen termin zavisi od globalne situacije sa pandemijom i granicama. Najozbiljniji kandidat za presto na Cetinju svakako je sadašnji administrator Mitropolije episkop budimljansko-nikšićki Joanikije (Mićović). On se u svakom smislu smatra dostojnim naslednikom trona Svetog Petra Cetinjskog. Poznavaoci crkvenih prilika ipak ostavljaju i mogućnost da Sabor Mitropoliju poveri nekome od Amfilohijeve duhovne dece, ali i nekom od episkopa bez direktne veze sa Crnom Gorom.

Na Cetinju, za "Novosti", kažu da je prerano da se govori o nasledniku vladike Amfilohija.

- Mitropolija je u žalosti, a narednih 40 dana to svakako neće biti tema. Eparhija koja ostane upražnjena smrću arhijereja smatra se "udovom", kojom upravlja administrator, što je trenutno situacija kod nas. Za sve ostalo nadležna su najviša crkvena tela - rečeno nam je u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj.

JEDINSTVO PRVI ZADATAK

U CRKVENOJ kadrovskoj kombinatorici nije bez značaja ni specifična situacija u kojoj se nalazi Crna Gora, posebno u domenu međunacionalnih odnosa. Crkva je zahvaljujući autoritetu mitropolita Amfilohija odolela podelama i bila je duhovna kuća i Srba i nacionalno određenih Crnogoraca. Ličnost koja postane novi mitropolit već od trenutka ustoličenja imaće i najvažniji zadatak - da sačuva jedinstvo crkve i vernika, bez obzira na naciju.

Prema pravilima SPC, mitropolita, kao i sve ostale episkope, bira Sabor kojem predsedava patrijarh Irinej. Za izbor je potrebno prisustvo dve trećine svih arhijereja - episkopa, mitropolita i arhiepiskopa. U slučaju da izostane jednoglasna odluka, glasa se tajno i odlučuje apsolutna većina glasova. Ako nje ne bude bira se između dvojice koji su imali najviše glasova. U slučaju da dobiju identičnu podršku u Saboru, "zlatni glas" i pravo da odluči ko će biti vladika ima - patrijarh Irinej.

Iako se i javno ističe da prazninu koju je Amfilohije ostavio iza sebe niko neće moći lako da popuni, kao kandidati za mogućeg Amfilohijevog naslednika najčešće se pominje vladika južnoamerički Kirilo (Bojović) i vikarni episkop dioklijski Metodije (Ostojić). Oni su ponikli u Crnoj Gori pod duhovnim patronatom mitropolita Amfilohija i smatraju se nastavljačima njegovog dela.

- Uobičajilo se da je na čelu Mitropolije crnogorsko-primorske arhijerej koji je i rođen u Crnoj Gori. To ima dobrih strana, ali nije nužno - objašnjavaju poznavaoci crkvenog prava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)