RUŠIO LEDENE STALAKTITE, PA SE HVALIO NA ISTAGRAMU: Optužni predlog protiv državljanina Belorusije zbog uništenja prirodnog dobra

M.D.

04. 11. 2020. u 00:32

OSNOVNO državno tužilaštvo u Pljevljima podnelo je Osnovnom sudu u Žabljaku optužni predlog protiv jednog lica (A.B.) državljanina Belorusije, zbog krivičnog dela uništenje i oštećenje zaštićenog prirodnog dobra, u Ledenoj pećini, Nacionalni park Durmitor, opština Žabljak, saopštila je Nataša Bajčeta, državna tužiteljka i potparolka Osnovnog državnog tužilaštva u Pljevljima.

РУШИО ЛЕДЕНЕ СТАЛАКТИТЕ, ПА СЕ ХВАЛИО НА ИСТАГРАМУ: Оптужни предлог против држављанина Белорусије због уништења природног добра

Foto: Instagram

Podsećanja radi ranije su iz policije saopštili da su državnom tužiocu u ODT Pljevlja podneli krivičnu prijavu protiv, državljanina Bjelorusije nastanjenog u Baru, dvadesetosmogodišnjeg Antona Brueka, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično delo uništenje i oštećenje zaštićenog prirodnog dobra.

-A.B. je, kako se sumnja, 2. septembra oko 17,00 časova u speleološkom objektu Ledena pećina koji se nalazi u masivu Durmitora u zoni Nacionalnog parka Durmitor porušio ledene stalaktite koji predstavljaju hidrogeološku vrednost a koji su zaštićeni Zakonom o zaštiti prirode. Osumnjičeni je na jednoj društvenoj mreži postavio video snimak na kojem se vidi kako on uništava ledene stalaktite - objasnili su tada iz Uprave policije.

Snimak na kom mlađi muškarac uništava blago durmitorske pećine objavljen je na instagram profilu Bruekanton.

Na objavljenom snimku vidi se mlađi muškarac u crvenoj duskerici i farmericama kako zamahuje nogom i lomi stalagmit visine oko metar.

Uništavanje pećinskog blaga zabranjeno je zakonom.

Prema Zakonu o zaštiti prirode, u speleološkim objektima zabranjeno je uništavanje, oštećenje i odnošenje delova pećinskog nakita, pećinskih sedimenata i fosilnih ostataka.

Krivičnim zakonikom propisano je da će se onaj ko uništi ili ošteti zaštićeno prirodno dobro, kazniti zatvorom od tri meseca do pet godina.

Durmitor je 1980. uvršten na UNESCO Listu svetske prirodne i kulturne baštine, pa su Ledena pećina i ukrasi u njoj i na taj način zaštićeni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba