PREMINUO ČUVENI DOKTOR: Milorad Bakić izgubio bitku sa koronom

M. SEKULOVIĆ

05. 11. 2020. u 12:55

U BERANAMA je u utorak uveče od posledica virusa korona preminuo čuveni hirurg dr Milorad Bakić (74), čovek koji je 50 godina bio prisutan u medicini i do infekcije radio u beranskoj Opštoj bolnici.

ПРЕМИНУО ЧУВЕНИ ДОКТОР: Милорад Бакић изгубио битку са короном

Foto M. S.

Opasnim virusom zaražen je na radnom mestu, na Odeljenju hirurgije u Beranama.

Omiljeni lekar, preminuo je baš na dan, gotovo u sat, kada je pre godinu dana uspeo da zašije nožem probodeno srce mladiću iz Berana (25), koji se nepunih mesec dana posle toga šetao beranskim ulicama...

- Za svega 25 minuta od prijema, urađena je dijagnostika i pacijent je bio na operacionom stolu. Najteža je bila povreda leve komore, da je duže potrajalo, iskrvario bi - pričao nam je nekoliko sati posle operacije pred sobom intenzivne nege doktor, koji je i posle penzije ostao u beranskoj bolnici, gde su se pored njega kalili vrsni hiruzi.

Milorad Bakić, Foto M. S.

Ovo je dr Miloradu bilo peto ušivanje pocepanog srca!

- Sećam se prvog ušivanja probodenog srca. Reč je o mladiću iz Rožaja. Bili su u sali pored mene sada počivše moje kolege, vrhunski hirurzi dr Raslav Ćiro Babović i dr Pero Perić. Pre ulaska u salu, dok je pacijent transportovan ka našoj bolnici, dobili smo poziv jednog visokog funkcionera iz Rožaja. Kazao je: "Ovaj momak mora da bude spasen. Ako umre, muka će se napraviti", aludirao je na međunacionalne probleme koji bi mogli nastati smrću mladića. Dobro se sve završilo. To je naš posao - zaključio je dr Bakić tada.

ZARAZIO SE NA RADNOM MESTU

- BOLNICA u Beranama je oduvek bila rasadnik vrsnih hirurga. Mi smo učili od dr Branka Zogovića, čijih saveta se i dalje sećam. Oni mlađi su učili od nas i postali su vrhunski hirurzi i profesori univerziteta širom bivše SFRJ. Ovde ne treba brinuti za kadar, samo ga treba čuvati i ulagati u zdravstvo - pričao nam je dr Bakić.

Desilo se da bude u bolnici još četiri puta posle toga kada su primljeni gotovo identični slučajevi povrede srca.

- Nažalost, jedan momak iz Berana, koji je uboden nožem u srce na dočeku Nove godine, nije preživeo - s tugom se prisećao dr Bakić, koji je sedam godina bio direktor Opšte bolnice u Beranama, ali i predsednik Komisije za etička i pravna pitanja Lekarske komore, poslanik u Skupštini Crne Gore i Saveznoj skupštini, potpredsednik SNP Crne Gore, dobitnik najvećih priznanja opština Berane i Andrijevica, odlikovan Ordenom rada sa srebrnim znacima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati