RADAN NIKOLIĆ UPUTIO PISMO KRIVOKAPIĆU: Kome od najavljenih ministarstava pripada boračko-invalidska zaštita?

V.K.

06. 11. 2020. u 10:49

PREDSEDNIK Udruženja boraca ratova od 1990. Crne Gore, Radan Nikolić, uputio je pismo mandataru za sastav nove Vlade, Zdravku Krivokapiću, u kome traži odgovor na pitanje–kome od najavljenih ministarstava pripada boračko-invalidska zaštita?

РАДАН НИКОЛИЋ УПУТИО ПИСМО КРИВОКАПИЋУ: Коме од најављених министарстава припада борачко-инвалидска заштита?

Foto: Arhiva Novosti

-Podsećamo da Republika Hrvatska (članica EU i NATO) ima  Ministarstvo hrvatskih branitelja, Federacija BiH Ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno - oslobodilačkog rata, Republika Srpska – Ministarstvo rada i  boračko-invalidske zaštite; Republika Srbija – Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Republika Slovenija (članica EU i NATO) – Ministarstvo za rad, porodicu, socijalna pitanja i jednake mogućnosti, u okviru koga postoji Uprava za invalide, ratne veterane i žrtve ratnog nasilja.  Kao što se iz navedenog vidi, mada je boračko-invalidska zaštita u nadležnosti Ministarstva rada i socijalnog staranja, jedino Crna Gora nema ministarstvo koje u naslovu sadrži boračko-invalidsku zaštitu niti posebnu upravu (direktorat) za oblast boračko – invalidske zaštite.


Uz to, Zakon o nevladinim organizacijama, za razliku od takvih zakona u navedenim državama u okruženju, ne prepoznaje boračko-invalidsku zaštitu kao delatnost od javnog interesa što isključuje mogućnost Udruženja boraca i drugih NVO koje se bave pravima boraca da svojim projektima apliciraju na konkurse koje raspisuju i realizuju pojedina ministarstva. Podsećam vas da Crna Gora ima oko 50 000 veterana ratova 1991/1999. godine u kojima je poginulo preko 300 boraca, te da je ta populacija, od radikalnog zaokreta politike zvanične Crne Gore sredinom devedesetih, bila predmet ponižavanja, nasilja, ignorisanja i diskriminacije Udruženja boraca što je (2006. godine) i zvanično utvrdio Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore i preporučio Ministarstvu finansija da napravi jedinstven model finansiranja boračkih udruženja.

Uprkos navedenoj preporuci i činjenici da su u pogledu prava zakonom izjednačene sve kategorije boraca, a boračke organizacije imaju isti status nevladinih udruženja, preporuka nije ispoštovana pa od novog ministra finansija očekujemo da ispoštuje preporuku Zaštitnika i, u vezi sa tim, spreči u sledećoj godini nastavak nezakonitog budžetskog finansiranja povlašćenog nevladinog udruženja  Savez udruženja boraca NORA i antifašista Crne Gore. Na osnovu navedenog, predlažemo da u nazivu Ministarstva finansija i socijalne zaštite ugradite i boračko-invalidsku zaštitu, a ukoliko to izostane, da se unutar tog ministarstva organizuje posebna uprava za boračko-invalidsku zaštitu i nestala lica koja će pokušati da makar ublaži štetu koja se već decenijama nanosi populaciji koju Udruženje okuplja i zastupa- zaključuje se u pismu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PRIORITET ELENA GRUPE:Sprečiti stečaj u Vektra Boki