TRAŽE ODOBRENJE DA ISPUŠTAJU OTPADNE VODE: EPCG podnela zahtev Upravi za inspekcijske dozvole oko deponije Maljevac

M. D.

10. 11. 2020. u 06:21

"ELEKTROPRIVREDA Crne Gore" zatražila je od Uprave za inspekcijske poslove, Odsek za ekološku inspekciju, da odobre ispuštanje otpadnih voda sa deponije Maljevac, na kontrolisan i ekološki prihvatljiv način.

ТРАЖЕ ОДОБРЕЊЕ ДА ИСПУШТАЈУ ОТПАДНЕ ВОДЕ: ЕПЦГ поднела захтев Управи за инспекцијске дозволе око депоније Маљевац

Drenažni ventil TE Pljevlja / Foto M. Drobnjak

Ekološka inspekcija je, nakon ekološkog incidenta koji se desio u julu 2019, naložila Elektroprivredi da fizički i trajno ukloni drenažni ventil na liniji povratne vode u prvim remontnim radovima, a da se do tada ventil fizički blokira (zavari) kako bi se sprečilo izlivanje otpadnih voda u reku Vezišnicu.

Elektroprivreda se tek pod pritiskom javnosti izvinila uz tvrdnje da se ovakvi događaji neće ponoviti. Tada je i pristala da plati odštetu za pomor ribe. Opštinsko državno tužilaštvo je protiv "Elektroprivrede" i četiri odgovorna lica podnelo optužni predlog zbog ispuštanja otrovnih materija u reku Ćehotinu 4. jula 2019, što je izazvalo uginuće ribljeg fonda u reci Vezišnici i Ćehotini.

U Osnovnom sudu Pljevlja je u toku suđenje u ovom slučaju. Na suđenju "Elektroprivreda" negira krivicu i dokazuje da ispuštanje povratne vode nije izazvalo pomor ribe u pljevaljskim rekama. Nalaz veštaka Snežane Didanović je da je do pomora ribe došlo zbog ispuštanja otpadnih voda sa deponije Maljevac na kojoj već 37 godina Termoelektrana odlaže pepeo i šljaku koji nastaju ka nusprodukt rada pljevaljskog bloka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024