NOVA MILOVA BRUKA: Ambasadoru Srbije nisu dozvolili da u Budvi položi venac na ploču oslobodiocima

B. Dabić

11. 11. 2020. u 13:18

AMBASADA Srbije u Crnoj Gori odložila je polaganje venca na spomen ploču „srpskim oslobodiocima Budve“.

НОВА МИЛОВА БРУКА: Амбасадору Србије нису дозволили да у Будви положи венац на плочу ослободиоцима

Foto: Nenad Madnić

Ambasador Republike Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović nije danas kao što je bilo najavljeno položio venac oslobodiocima Budve i palima za slobodu u Prvom svetskom ratu povodom oslobođenja grada Budve 8. novembra 1918. godine. Crnogorsko ministarstvo spoljnih poslova nije dalo odobrenje.

Kako je saopšteno iz ambasade Srbije, Ministarsvo spoljnih poslova Crne Gore sinoć je pozvalo ambasadora Vladimira Božovića na razgovor i saopštilo stav da polaganje venca na spomen ploču u Budvi smatraju kao grubo mešanje u unutrašnje stvari suverene države, istorijski falsifikat, i da shodno, tome tu aktivnost kao zemlja domaćin ne odobravaju i ocenjuju je neprihvatljivom.

- Ambasada Republike Srbije u Crnoj Gori je shodno dosadašnjoj praksi i ustaljenoj tradiciji planirala da obeleži 11. novembar, Dan primirja u Velikom ratu, na način kako je to i do sada činila - polaganjem venca na Spomen ploču na ulazu u Stari grad Budvu, naveli su iz Ambasade.

Na Spomen ploči koja je iznad glavnih vrata u Stari grad postavljena 1931. piše: "Na uspomenu dolaska hrabre pobjedonosne Srpske vojske koja poslije junačnih pobjeda oslobodi Budvu, na Mitrovdan 8. novembra 1918. postavlja Opština Budva". Iznad tog natpisa uklesane su reči Petra Petrovića Njegoša "Pokolenja, đela sude..."

Privatna arhiva

Vladimir Božović

- Dakle, na ploči koja simbolizuje pobedu, oslobođenje kao univerzalnu vrednost, sve bitke i veliko stradanje za slobodu. Ambasada je o planiranim aktivnostima shodno diplomatskoj praksi, uredno obavestila Ministarsvo spoljnih poslova Crne Gore. Ministarsvo je tim povodom sinoć pozvalo ambasadora na razgovor i saopštilo stav da tu aktivnost smatraju kao grubo mešanje u unutrašnje stvari suverene države, istorijski falsifikat, i da shodno, tome tu aktivnost kao zemlja domaćin ne odobravaju i ocenjuju je neprihvatljivom. Republika Srbija i njena Ambasada u Crnoj Gori, takve tvrdnje i navode odbacuju kao zlonamjerne i netačne, a naročito neutemeljene tvrdnje da je reč o istorijskom falsifikatu, saopšteno je iz Ambasade Srbije.

Oni su poručili da današnji dan treba da bude dan mira i pomirenja.

- Pošto je danas Dan primirja i Pobede u Velikom ratu, smatramo da to treba da bude i dan mira i pomirenja i među braćom i među narodima i zato ostajući čvrsto privržene građenju najboljih bratskih i prijateljskih odnosa Srbije i Crne Gore, ne želeći ničim da to dovodimo u pitanje odlažemo planiranu aktivnost polaganja vijenca. Istovremeno izražavamo nadu i želju da će se u skoroj budućnosti steći uslovi da se to obavi na adekvatan i prihvatljiv način, kao što se to inače obeležava u celom slobodarskom i civilizovanom svetu, saopšteno je iz ambasade.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)