BOJOVIĆ PORUČUJE: Prioritet nove vlade Crne Gore da organizuje popis u redovnom terminu

M.D.

11. 11. 2020. u 16:11

UDRUŽENjA Saradnja za budućnost-Crna Gora-Srbija-Republika Srpska, koje ima za cilj jačanje saradnje Crne Gore, Srbije i Republike Srpske, a koje se zalaže za zaštitu tradicionalnih vrednosti i prava Srba u Crnoj Gori, od nove vlade, u prvih 100 dana njenog rada, očekuje realizaciju nekoliko prioriteta, saopštio je Vladislav Bojović, direktor udruženja.

БОЈОВИЋ ПОРУЧУЈЕ: Приоритет нове владе Црне Горе да организује попис у редовном термину

Foto: DNP

- Polazeći od rasprostranjene nepravde i brojnih deformacija u Crnoj Gori, kao udruženje očekujemo da obezbedi održavanje popisa u redovnom terminu (proleće 2021.godine).

- Cilj je slobodno izjašnjavanje građana u pogledu njihovog nacionalnog,jezičkog i verskog identiteta i konačno definisanje većinskih imanjinskih nacionalnih zajednica u Crnoj Gori - kazao je Bojović.

On od nove vlade očekuje da se obezbedi prestanak važenja postojećeg Zakona o slobodi veroispoviesti u celosti.

- Cilj je stvaranje uslova za izradu novog zakona uz učešće svih verskih zajednica; zaštita kanonskog statusa Srpske pravoslavne crkve i njene imovine u Crnoj Gori; ravnopravan status tradicionalnih (kanonskih) verskih zajednica u Crnoj Gori - kazao je Bojović.

On od nove vlade očekuje da prečisti birački spisak, što je stvaranje ključnog preduslova za održavanje prvih demokratskih izbora u Crnoj Gori.

Od nove vlasti se očekuje da podrži inicijativu regionalnog ekonomskog povezivanja, tzv. mini Šengen i krene da koristi brojne mogućnosti saradnje sa državama regiona, pogotovo sa Republikom Srbijom, u oblasti investicija, energetike, infrastrukture…

- Očekujemo da se Srbima omogući zapošljavanje pod jednakim uslovima sa ostalim nacionalnim zajednicama u Crnoj Gori, što podrazumeva proporcionalnu zastupljenost Srba u javnom sektoru i na rukovodećim mestima. Cilj je prestanak diskriminacije, segregacije i asimilacije srpskog naroda u Crnoj Gori - obezbeđivanje jednakih uslova i prava za sve - kazao je Bojović.

On očekuje i da se izmenama  zakona i drugih akata obezbedi odgovarajuću poziciju srpskog jezika, kulture i ćiriličnog pisma u obrazovnom sistemu i javnoj sferi.

Direktor udruženja Saradnja za budućnost-Crna Gora-Srbija-Republika Srpska očekuje i da radi na dvojnom državljanstvu sa Republikom Srbijom.

- Ovim bi se obezbedila prava i olakšica za građane Crne Gore koji žele da budu nosioci i korisnici dvojnog državljanstva sa Srbijom - zaključuje  Vladislav Bojović, direktor udruženja Saradnja za budućnost-Crna Gora-Srbija-Republika Srpska.

                                               

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024