ŠTA JE OVO NA NEBU IZNAD PLJEVALJA? Prizor je veličanstven, a iza svega se krije nešto zastrašujuće (FOTO)

M. D.

11. 11. 2020. u 18:50

U SREDU su u jutarnjim časovima na mernom mestu Gagovića imanje u Pljevljima izmerene veoma visoke koncentracije sumpor (IV) oksida SO2, koje su bile iznad 500 mikrograma po metru kubnom (μg/m3).

ШТА ЈЕ ОВО НА НЕБУ ИЗНАД ПЉЕВАЉА? Призор је величанствен, а иза свега се крије нешто застрашујуће (ФОТО)

Foto: M. V.

- Putem državne merne stanice „Gagovića imanje“, u Pljevljima su u toku noći i u jutarnjim časovima izmerene visoke koncentracije sumpor dioksida (SO2) u vazduhu. Naime, koncentracije SO2 su noćas u 23časa iznosile 353,5 µg/m3, a sat kasnije 646,3 µg/m3, dok se jutros povećane koncentracije javljaju počev od 6 časova i kreću se u rasponu od 475,3 do 878,5 µg/m3 SO2-saopštili su iz NVO Grin Hom.

Foto: M. V.

Iz Agencija za zaštitu prirode su saopštili da će nastaviti da prate stanje kvaliteta vazduha u Pljevljima i preduzeti propisane korake ukoliko se nastavi sa trendom visokog zagađenja vazduha ovim polutantom, u skladu sa Kratkoročnim akcionim planom za Opštinu Pljevlja u slučaju prekoračenja ili rizika od prekoračenja praga upozoravanja za sumpor-dioksid.

Podaci sa pomenute merne stanice pokazuju da su i 9 , 10 novembar zabeležene velike koncentracije sumpor dioksida u vazduhu iznad Pljevalja.

Foto: M. V.

- Na ovako visoke vrednosti sumpordioksida (SO2) institucije sistema moraju reagovati u skladu sa propisanim Kratkoročnim akcionim planom za Opštinu Pljevlja u slučaju prekoračenja ili rizika od prekoračenja praga upozoravanja za SO2, te skrenuti pažnju građanima i inicirati mere zaštite-kažu iz Grin Hima.

Napominju da se prag upozoravanja za SO2 smatra prekoračenim kada izmerene srednje satne koncentracije prelaze 500 mikrograma po metru kubnom ( µg/m3 )u roku od tri uzastopna sata.

Foto: M. V.

- Predočene povećane koncentracije prisutne su u toku pet uzastopnih sati, čime je prekoračen prag upozorenja-kazali su iz Grin Homa.

Iz ove NVO napominju da, znajući da najveće emisije sumpor-dioksida potiču od procesa sagorevanja goriva bogatih sumporom, u ovom slučaju lignita koji se sagorijeva u termoelektrani Pljevlja, ista je dužna da o prekoračenju obavesti mrežne institucije.

- Prilikom sagorevanja uglja u termoelektranama oko 95 odsto sumpora se emituje kao sumpor-dioksid, koji je jedan od glavnih razloga za pojavu sekundarnih suspendovanih čestica PM10 i PM2.5, smanjuje vidljivost i utiče na pojavu smoga. Takođe, reaguje sa vodenom parom u atmosferi pri čemu se formira sumporna kiselina, koja se smatra glavnim uzrokom kisjelih kiša, dodatno zagađujući celokupan ekosistem, a posebno zemljište, vode i biljkekažu iz Grin Homa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)