"MILO JE ZA NAS LOPOV I ZLIKOVAC!" Medojević upozorava da će nova vlast u Crnoj Gori štititi Đukanovića!

Novosti online

13. 11. 2020. u 18:41

LIDER "Pokreta za promjene" Nebojša Medojević izjavio je da mandatar za sastav Vlade Zdravko Krivokapić nije za smenu starog režima već za evolutivne promene.

МИЛО ЈЕ ЗА НАС ЛОПОВ И ЗЛИКОВАЦ! Медојевић упозорава да ће нова власт у Црној Гори штитити Ђукановића!

Foto: Arhiva

- Jasno je da to nije njegov stav, već stav vladara iz senke koji sa njim upravljaju. Glasači DF su glasali za smenu režima i demontažu bolesnog sistema zasnovanog na nekontrolisanoj moći jedne porodice - kaže Nebojša Medojević.

On kaže da je DF antisistemska politička organizacija.

- To nam piše u programu, to nam je na usnama kada govorimo, to nam je u mislima, to nam je u srcima. SLOBODA ILI NIŠTA. Nemoguć je hibrid dva nepomirljiva sveta - SLOBODE I ROPSTVA - priča Medojević.

On kaže da treba otvoriti dosijee UDBE.

- Mi bismo demontirali totalitarni sistem. Bez oklevanja i bez straha. Otvorili dosije UDBE, očistili službe i državne organe od korumpiranih skotova i plaćenika mafije, pohapisli tajkune i njihove mentore iz vrha DPS koji su opljačkali ovaj narod. Isporučili bi našim biračima PRAVDU. Disalo bi se SLOBODNO. DF se ne plaši Đukanovica i njegove mafije. To smo mu rekli u lice u Parlamentu više puta. To smo mu poručivali sa ulica. On je za nas LOPOV I ZLIKOVAC! Umesto toga, dobili smo Vladu koju ce čuvati Đukanoviće i njihov kapital. I sve tajkune prve i druge porodice. Sve ce biti isto. I još gore. Crnom Gorom će se širiti nepodnošljivi osećaj NEPRAVDE. - rekao je on.

Upozorio je da će nova Vlada u Crnoj Gori biti opasan i neuspešan ekperiment.

- Ova Vlada će biti opasan i neuspešan ekperiment. Posledice će biti teške i skupe. Platiće narod. Dodatnim osiromašenjem i nepravdom. Vladu su formirali vladari iz senke koji cene da je postojeći politički, ekonomski i institucionalni poredak, u principu dobar i da je za bolji život građana i njihov prosperitet neophodno samo malo korigovati neke anomalije, koje nisu suštinskog karaktera i koje bitno ne opredeljuju suštinu društvenih odnosa. Vladu formiraju oni koji ne promovišu potrebu korenitih i radikalnih društvenih, ekonomskih i institucionalnih promena. Ogromna većina naših ljudi, izgleda još ne želi da poveruju u dubinu krize u kojoj se zemlja nalazi i misle da se postojeće stanje može menjati mirno, sa laganim korekcijama i bez velikih turbulencija. Na našu žalost, stanje u društvu, ekonomiji i institucijama je sa svim suprotno. Kriza u kojoj se nalazi zemlja je duboka, sistemska i strukturna. Nesprovedena politička reforma i devijantni izborni sistem koji počiva na široko rasprostranjenoj korupciji između vlasti i birača (u kojem vlast korumpira birače zaposlenjem, plaćanjem računa, brisanjem kazni, dodeljivanjem dozvola, stavljanjem na spisak korisnika socijalne pomoći, pa sve do direktnih novčanih transkacija) dovodi do sistemske političke deformacije na fundametalnom nivou uspostavljanja sistema vlasti - kaže Nebojša Medojević.

Istakao je da je korupcija ugrađena u same temelje političkog sistema.

- Korupcija je, dakle, ugrađena u same temelje političkog sistema. Vlast formirana na korupcionaškim temeljima, neminovno dovodi do reprodukcije ovog sistemskog defekta i na sve ostale društvene podsisteme - Vladu, lokalnu samoupravu, tužilaštvo, poli ciju, pravosuđe, univerzitet, sindikate, stranke, NVO, kompanije, medije. Korupcija postaje osnovni i jedini način za regulisanje međusobnih odnosa u društvu. Pojedinac, građanin, traži svoje mesto u takvom društvenom poretku, svestan da mu lični status, standard, napredovanje u karijeri ne zavisi od sopstvenih kvaliteta, znanja, truda ili rezultata rada, već, isključivo od ličnih mreža društvenih kontakata unutar korupcionaške piramide. Pragmatični egoizam kod običnog građanina ga tera na prihvatanje onih društvenih normi koje mu donose najveću ličnu dobit, sa prihvatljivim rizikom od sankcija. Ako je kažnjivost u sistemu direktno zavisna od mesta u hijerahiji, onda će sklonost ka korupciji ljudi biti sve veća, što je mjesto u hijerahiji više. Biti u nekoj vlasti, lokalnoj ili republičkoj, garantuje visok stepen nekažn jivosti i mali rizik za korupcionaško ponašanje. Takav poredak u malom društvu bez unutrašnjeg otpora i demokratske tradicije, sa snažnim uticajima plemensko-familijarnog nasleđa, može da obezbedi stabilnost, na određeni rok - zaključuje Nebojša Medojević.

(Borba.me)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri