JOŠ DVE BOLNICE SAMO ZA KORONU: Broj obolelih od kovida 19 ponovo uvećan za više stotina

I. D. S.

14. 11. 2020. u 06:34

POSLEDNjOM analizom crnogorskih laboratorija, u kojima je obrađeno 1.758 uzoraka, regostrovana su još 643 nova slučaja infekcija virusa korona, od čega je više od polovine iz Podgorice - 367.

ЈОШ ДВЕ БОЛНИЦЕ САМО ЗА КОРОНУ: Број оболелих од ковида 19 поново увећан за више стотина

Bolnica Danilo Prvi na Cetinju

Prijavljeno je još osam smrtnih ishoda povezanih sa novim virusom, pa je crni bilans od početka juna 355 preminulih. Bez obzira na alarmantnu situaciju, privremene bolnice se neće otvarati, ali su još dve zdravstvene ustanove osposobljene isključivo za kovid pacijente.

U Crnoj Gori od četvrtka su u funkciji kovid-bolnice još dve zdravstvene ustanove - Opšta bolnica u Kotoru i Bolnica "Danilo I" na Cetinju, saopšteno je iz kriznog medicinskog štaba NKT-a. Tim bolnicama naloženo je da se organizuje i obezbedi lečenje pacijenata koji su pozitivni na virus korona.

- To smo uradili kako bi Opšta bolnica u Kotoru olakšala posao lekarima u barskoj bolnici, a Opšta bolnica na Cetinju olakšala onima u Podgorici, ako za to bude bilo potrebe - pojasnio je šef Kriznog štaba Nermin Abdić.

On je istakao da zasada neće biti potrebno da se formiraju privremene bolnice, ali da se situacija prati.

- Ako dođe do scena koje ne želimo da imamo, onda ćemo otvoriti privremene bolnice, ali zasada nema potrebe za tim - rekao je on.

Abdić je objasnio da bi se formiranjem privremenih bolnica kapaciteti proširili za dodatnih 300 kreveta, a ta mesta, prema njihovoj proceni, već postoje. Kako još navodi, kovid-bolnice bi morale dodatno da se opreme i da se u njih preusmeri kadar, a za tim još nema potrebe. Osim Kliničkog centra Crne Gore, kovid bolnice su i opšte bolnice u Bijelom Polju, Beranama, Baru i Nikšiću.

Trenutno je u Crnoj Gori aktivno više od 8.000 slučajeva virusa korona, a na bolničkom lečenju nalazi se 300 pacijenata. Od početka godine registrovano je ukupno 25.509 slučajeva infekcije, oporavilo se 16.788 pacijenata, a preminulo 365.

U cilju suzbijanja širenja zaraze, Nacionalno koordinaciono telo donosilo je restriktivne mere, a trenutno su u više opština na snazi zabrane rada ugostiteljskih objekata, kućnih poseta, a veliki broj učenika nastavu prati od kuće.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije