FOND ZA BEZBRIŽAN RAST DECE: Neplaćanje alimentacije je krivično delo i teži oblik nasilja nad najmlađima

I. D. STOJADINOVIĆ

16. 11. 2020. u 11:05

NEPLAĆANjE alimentacije je krivično delo, a Istanbulska konvencija, čija je potpisnica i Crna Gora, kaže da je to jedan od težih oblika nasilja nad ženama i decom.

ФОНД ЗА  БЕЗБРИЖАН РАСТ ДЕЦЕ: Неплаћање алиментације је кривично дело и тежи облик насиља над најмлађима

Foto: Depositphotos

Sudovi u Crnoj Gori su tokom prošle i do 31. avgusta ove godine izrekli 203 sankcije roditeljima koji nisu plaćali alimentacije, pri čemu su 43 osobe zbog neplaćanja izdržavanja za svoje dete poslate u zatvor, a šest u kućni zatvor, što ukupno predstavlja 49 roditelja koji su na neki način osuđeni na izdržavanje kazne. Brojni apeli da se osnuje alimentacioni fond još nisu urodili plodom.

U Centru za ženska prava pojašnjavaju da, u slučajevima kada ni zatvor ne pomaže da roditelj isplati alimentaciju, podržavaju predlog da se vrednost koju nedavalac izdržavanja ostvari društveno-korisnim radom preusmeri roditelju koji je pokrenuo postupak za neplaćanje alimentacije.

- Ovo bi svakako bio jedan od dobrih predloga kako da se naplati obaveza izdržavanja, budući da u nekim situacijama čak i pored izricanja više krivičnih sankcija, pa i zatvorskih kazni deca ne ostvare svoja prava - navode u toj organizaciji.

PREDLOG IZ URA

GP URA je predložila formiranje Alimentacionog fonda, kroz predlog izmena Porodičnog zakona kojeg još 2015. godine uputila Skupštini Crne Gore. Fond bi funkcionisao tako što bi roditelji utvrđeni iznos morali uplaćivati na račun Fonda i u rokovima definisanim u Rešenju o razvodu.

Kako bi u ovom Fondu dobijali svaki predmet o razvodu, tehnički bi imali sve "obveznike" plaćanja i sve "korisnike" alimentacije i prebacivali iznose uplatioca na osobu primaoca.

Kako ističu, država mora naći rešenje da kroz zakonsku regulativu suzbiju izigravanje zakona gde se roditelj vodi kao nezaposlen, iako je radno sposoban i radi "na crno". I to je, tvrde, jedan od razloga za uvođenje alimentacionog fonda, koji postoji u gotovo svim zemljama Evropske unije.

- Imate roditelje koji tek nakon pokretanja tih postupaka ispune svoju obavezu. A ima i onih koji, bez obzira na broj krivičnih postupaka i najstrože krivične sankcije (zatvor), nastavljaju da zloupotrebljavaju svoja roditeljska ovlašćenja i ne ispunjavaju zakonsku obavezu prema svojoj deci - navode u NVO.

Marina Medojević, direktorka Banke hrane koja je nedavno prestala sa radom, napominje da Crna Gora ima više od 25.000 samohranih roditelja. Smatra da je podrška države decenijama izostajala, te očekuje da nova Vlada počne da ulaže u rešavanje problema siromaštva. Predlaže da samo neki od dobrih primera mogu biti beskamatni krediti za mlade, žene, jednoroditeljske porodice i nezaposlene, zabrana isključivanja socijalno ugroženih porodica sa elektromreže, besplatan prevoz učenika, plaćene ekskurzije, socijalne samoposluge, stimulisanje školovanja socijalno ugroženih kroz davanje stipendija. Medojevićeva ima predlog da se imovina, za koju se ne može dokazati poreklo, preusmeri u rešavanja stambenih pitanja socijalno ugroženih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)