"PUMPAJU" UGALJ, TRUJU GRAD: U vazduhu u Pljevljima dramatično povećanje sumpor-dioksida i drugih materija

M. D.

16. 11. 2020. u 11:03

DRAMATIČNO povećanje koncentracije sumpor-dioksida (SO2) i drugih zagađujućih materija u vazduhu u Pljevljima proteklih dana, ponovo je pokrenulo pitanje ko su najveći krivci za takvo stanje i je li se moglo učiniti nešto da se taj problem ublaži.

ПУМПАЈУ УГАЉ, ТРУЈУ ГРАД: У ваздуху у Пљевљима драматично повећање сумпор-диоксида и других материја

Foto M. D.

Odbornica Nove srpske demokratije u parlamentu grada, Slavica Batizić kaže da je kucnuo poslednji čas da se nešto uradi.

- Mislim da je zdravlje prioritet. Toliko sredstava novčanih u ovoj državi ide na neke druge periferne stvari umesto da se uloži u zdravlje i zaštitu životne sredine - kaže Batizićeva. - Prethodnih dana, kada je bio enormno zagađen vazduh, trebalo je preduzeti konkretne mere kako bi se makar pokušalo da se stanje ublaži. Trebalo je da se donese odluka o hitnoj zabrani upravljanja vozilima tog kritičnog dana. To je bar moglo da se donese. Čak su mogle da se zaustave možda i kotlarnice pa da se nađe neki alternativni sistem grejanja, kao na primer na električnu energiju a da možda - kaže Batizić, napominjući da je Termoelektrana, Rudnik uglja ipak najveći zagađivači životne sredine.

Ona ističe da je kao odbornica u Skupštini opštine, od zaposlenih iz TE "Pljevlja" dobila informacije da se ugalj u ovom elektroenergetskom objektu pre sagorevanja prska određenom tečnošću kako bi se povećala energetska moć istog, ali da te navode niko nije demantovao.

- Od radnika Termoeletrane sam dobila podatke da se na ugalj sipa određena tečnost koja se nabavlja u Austriji. Jedini razlog je da se poveća kalorijska moć. Na tim buradima, kako sam saznala od istog izvora, piše opasno, otrovno za život i da pod nekim posebnim merama upozorenja mora da se koristi. Nisam najstručnija, ali kako polako ide trend bolesti u ovom gradu svima je nama jasno da u tome ima velike istine - kaže Batizićeva.

EPCG: KAKO JE PROBLEM SAMO ZIMI

Iz EPCG podsećaju da se problem u Pljevljima prepoznaje isključivo u vremenu grejne sezone tj. tokom zime, a nikada u drugim godišnjim dobima, što govori da nema uticaja TE na ove pojave.

- U suprotnom ove pojave bi se javljale tokom čitave godine kada elektana radi a ne samo zimi - zaključili su iz EPCG.

Iz EPCG su juče, za "Novosti", saopštili da TE " Pljevlja", prilikom sagorevanja uglja ne koristi nikakvu tečnost kojom bi povećala kalorijsku moć uglja.

- Naše postrojenje je dimenzionisano isključivo na bazi kalorijske vrednosti i hemijskog sastava uglja iz Pljevaljskog basena i dodavanje bilo čega sličnog navedenog bilo bi neprihvatljivo i opasno za rad našeg postrojenja - navodi se u o odgovoru Sektora za korporativnu komunikaciju Elektroprivrede Crne Gore. - Termoelektrana shodno svojim tehničko-tehnološkim rešenjima ima izuzetno mali uticaj na lokalnu zajednicu sa stanovišta emisija iz dimnog gasa pa samim tim i na emisiju sumpor-dioksida.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja