VLADISLAV BOJOVIĆ: Saradnja sa Srbijom jedina šansa za oživljavanje severa Crne Gore

M. D.

15. 11. 2020. u 17:54

DIREKTOR udruženja Saradnja za budućnost-Crna Gora-Srbija-Republika Srpska, Vladislav Bojović saopštio je da je Crnoj Gori preko potrebna obnova industrije, otvaranje fabrika i proizvodnih pogona, odnosno podizanje uništene i opljačkane privrede i poljoprivrede.

ВЛАДИСЛАВ БОЈОВИЋ: Сарадња са Србијом једина шанса за оживљавање севера Црне Горе

Foto: DNP

Za to, kaže Bojović, i dalje postoje značajni potencijali, pogotovo na severu.

- Za ostvarenje ovog cilja neophodna je sveobuhvatna saradnja i infrastrukturno povezivanje pre svega sa Srbijom. Štaviše, obnavljanje privrede Crne Gore i otvaranje novih radnih mesta, pogotovo na njenom severu, zavisi od oslanjanja na Srbiju i preuzimanja koncepta razvoja koji je u Srbiji dao vidljive pozitivne rezultate - kazao je Bojović.

On je napomenuo da su građani i privreda Crne Gore ispaštali i trpeli neprocenjivu štetu zbog neprijateljske politike DPS režima prema Srbiji, provociranja sukoba sa Srbijom i neosnovanih optužbi na račun državnog rukovodstva Srbije.

- Nova vlada Crne Gore ne sme sebi da dozvoli takav luksuz da nastavi praksu bivšeg režima, u vidu slanja otrovnih strelica, neosnovanog optuživanja i zauzimanja neprijateljskog stava prema vlastima u Srbiji i pored toga što bi to željele različite interesne grupacije u Crnoj Gori, a i šire. Niti za tim ima potrebe, niti racionalnog opravdanja, s obzirom na to da su najveću štetu od takve politike, tokom prethodnih godina, imali građani i ekonomija Crne Gore - smatra Bojović.

Prema njegovim rečima nova vlada Crne Gore nikako ne bi trebalo da traži nekakve nove razloge da ne sarađuje i razvija najbolje odnose sa Srbijom i njenim vlastima.

- Bili smo svedoci takvih nerazumnih i ideološki motivisanih razloga i poteza bivšeg režima koji su sprečavali saradnju i koji su nas doveli tu gdje jesmo, uz ogromnu nezaposlenost, uvoznu zavisnost, uništenu privredu i katastrofalan javni dug-kaže Bojović.

On ističe da je, umesto neprijateljske politike prema Srbiji, neophodno iskoristiti njene pozitivne trendove i spremnost na saradnju koju već godinama nudi Crnoj Gori, na dobrobit svih građana.

- Stoga, nova vlada Crne Gore treba da preuzme dobra iskustva, efikasne politike i mere koje su Srbiju dovele do toga da u periodu pandemije bude prva država u Evropi po stopi ekonomskog rasta, sa održivim i značajno smanjenim javnim dugom i smanjenom nezaposlenošću, sposobna da pomogne svakom sektoru, od zdravstva, industrije, malog i srednjeg biznisa, poljoprivrede... - kazao je Bojović.

On je dodao da Crna Gora svakako nema alternativu saradnji sa državama regiona, pogotovo sa najbližom Srbijom i pogotovo sada kada je jasno da je Crna Gora kao država na ivici kolapsa i potpunog kraha javnih finansija.

-Svako ko radi protiv interesa najbolje saradnje sa Srbijom i svako ko ugrožava i zarad bilo čijih parcijalnih interesa remeti najbolje odnose sa Srbijom, radi protiv Crne Gore, jer je lišava mogućnosti da finanskijski opstane i privredno oživi - zaključuje Bojović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024