PROSVETARI NA UDARU KOVIDA I SULUDIH MERA: Škole od juče ponovo otvorene, u sindikatu prosvetara smatraju da je sistem neodrživ

I .D. STOJADINOVIĆ

17. 11. 2020. u 10:19

UPRKOS dramatičnom epidemiološkom stanju i sve većem broju obolelih od kovida, škole u svim crnogorskim gradovima od juče ponovo rade.

ПРОСВЕТАРИ НА УДАРУ КОВИДА И СУЛУДИХ МЕРА: Школе од јуче поново отворене, у синдикату просветара сматрају да је систем неодржив

Foto Unicef Crna Goro, unicef.org

Tako je u petak odlučilo Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti. Tako učenici od prvog do šestog razreda osnovnih i prvog razreda srednjih škola pohađaju nastavu u učionicama, a ostali ostaju kod kuće, uz konsultacije i provere znanja u školi.

Iz Ministarstva prosvete ističu da su škole izuzete iz dosadašnjeg sistema semafora jer je procenjeno da su one do sada bile u najvećoj meri bezbedne, kao i zbog svesti da obrazovanje treba u svakom momentu da bude među prioritetima.

- Naglašavamo da će se stanje intenzivno pratiti, kako bi se osiguralo da se epidemija u najvećem sistemu nastavi držati pod kontrolom. Za to je neophodna kvalitetna saradnja sa roditeljima, koja je i do sada bila dobra, uz naravno očekivana pitanja i dileme koje su se javljale. Uvereni smo da će tako biti i ubuduće - poručili su iz Ministarstva prosvete.

U sindikatu prosvetara smatraju da je sistem po kojem rade škole sulud i neodrživ, ali da prosvetari, ipak, prihvataju sve mere, kako bi učenici trpeli što manju štetu.

Slobodan Savović, Sindikat prosvete Podgorica, Foto Jutjub

- Donose se veoma čudne mere i to u danima vikenda, pa nam se ostavlja samo dan da se pripremimo za novi sistem rada i to baš u trenutku kada smo spremni da ćemo najmanje dve nedelje nastavu držati onlajn - ističe Slobodan Savović, predsednik podgoričkog Odbora Sindikata prosvetara. -Prosvetni radnici su bez pogovora prihvatili prilično čudne i nedefinisane uslove rada, a sve u korist učenika. Zbog toga danas imamo situaciju da prihvataju i sulude odluke odlazećeg ministarstva, ne misleći na svoje zdravlje, a pritom radeći prekovremeno, što u učionici, što onlajn. Svedok sam situacija da pojedini prosvetni radnici, u želji da pomognu deci, i vikendom organizuju onlajn nastavu u dogovoru sa njima, kako bi im pomogli da što bolje savladaju gradivo.

SPARTANAC ORGANIZOVAO OKUPLjANjE

U TUZIMA, Beranama i Budvi, tokom vikenda sankcionisano je šestoro ljudi zbog kršenja mera NKT. Službenici Centra bezbednosti Budva su u nedelju veče uhapsili Boža Radovića Spartanca (50) iz Budve zbog sumnje da je izvršio krivično delo nepostupanje po zdravstevnim propisima. On je priznao da je organizator okupljanja. Četiri osobe u Tuzima su prekršila meru zabrane izlaska iz objekta stanovanja u propisanom vremenu, jedna osoba u Beranama je prekršila meru samoizolacije.

Kako ističe, ministarstvo je tek posle teških optužbi sindikata na njihov račun, počelo da vodi evidenciju o broju zaraženih nastavnika i trenutno je, prema njegovim rečima, samo na teritoriji Podgorice u samoizolaciji oko 150 prosvetnih radnika.

NAJBOLjE ODGOVORILI NA PANDEMIJU

FOND za zdravstveno osiguranje Crne Gore pobednik je konkursa za najbolju praksu u javnoj upravi u zemljama Zapadnog Balkana, kada je u pitanju odgovor na korona krizu.

- Na konkursu smo učestvovali sa platformom sa svojih devet elektronskih servisa za građane, kojim je omogućeno izbegavanje preko milion kontakata između građana, pacijenata, lekara, farmaceuta, službenika od početka pandemije - saopštio je direktor Fonda, Sead Čirgić.

- Praksa je pokazala da ovaj kombinovani model nije dao rezultat - ističe Savović. - Sindikat traži da se dobro analiziraju dometi ovakvog rešenja i predlaže da ili svi nastavu prate od kuće ili da svi đaci budu u učionicama, ali da časovi budu skraćeni i primenjuju se sve mere prevencije i zaštite. Ovakav sistem je za prosvetne radnike neizdrživ, inficiraju se podjednako kao i da sve vreme predaju u školama, a pri tome im je, zajedno sa upravama škola prepušteno da se sami snalaze.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere