RADOMIR ULJAREVIĆ: Klan amatera je postao kičma Ministarstva kulture!

V. KADIĆ

16. 11. 2020. u 21:16

RADOMIR Uljarević, predsednik Udruženja izdavača i knjižara Crne Gore saopštio je da su objavljeni rezultati konkursa Ministarstva kultura o raspodeli sredstava od igara na sreću, "srpskim jezikom rečeno - od kocke, rezultati na osnovu ruleta na kom su krupijei tzv. nezavisni procenitelji!"

РАДОМИР УЉАРЕВИЋ: Клан аматера је постао кичма Министарства културе!

Foto: VK

- Zapravo, svake godine samo su prekopirani spiskovi rezultata konkursa od prethodne godine. Na tim spiskovima, među onima čiji projekti nisu prihvaćeni, svake godine su nazivi istih NVO. Tačnije, onih NVO-a koje su na crnom spisku. Ko još veruje u crne spiskove? Lakše je poverovati u teorije zavjere? Treba uporediti nazive onih NVO-a čiji su projekti odbijeni, i sa Crnim spiskom. Sve se poklapa! A svake godine su odbijeni projekti npr. Udruženja izdavača i knjižara Crne Gore, a neke NVO “nezavisni” procenitelji nisu uvažili ni toliko da ih navedu ni na spisku odbijenih, jer su njihovi projekti u nekoj predselekciji "zagubljeni" - podsetio je Uljarević upućujući poziv "za svedoka damu koja upravlja Crnim spiskovima u okviru Ministarstva kulture"!

- Umesto izvinjenja, čitamo nemušta, tako providna vajkanja Ministarstva kulture o takozvanim nezavisnim proceniteljima, koji igraju na  sreću od prihoda od igara na sreću. Pojam nezavisnosti jeste iskompromitovan u nezavisnoj Crnoj nam Gori koja nikada nije bila zavisnija u istoriji nego što je to od kad je postala "nezavisna". Kao pečurke, nikle su organizacije, kao kakve tajkunske dimne zavese, kako se ne bi videlo od koga zavise "nezavisni". Tzv. nezavisni književnici, nezavisni kritičari, nezavisni procenitelji... Ministarstvo koje je izgubilo svaki autoritet, ugrožavajući nacionalne interese, bestidno igra ulogu zaštitnika nacionalnih interesa. A nacionalne interese ugrožavaju samo i isključivo oni. Oni, u duhu Kralja Ilira okupljaju ametere, i izdašno ih finansiraju. Klan amatera je postao kičma Ministarstva kulture. Degutantno je gledati kako amateri bivaju ovenčani lovorovim vencima najvažnijih nagrada u Crnoj Gori, amateri koji bez stida preuzimaju ulogu onih umetnika čija imena su na crnim spiskovima.  U Crnoj Gori je na snazi pojmovna zbrka za kakvu teško da se zna u drugim krajevima sveta. Ne samo kad je u pitanju srpski jezik i njegovo preimenovanje, već i kad je reč o pojmovima koji su jasni i razgovetni, ali njihova značenja su suprotna u praksi koja se služi tim pojmovima da bi se učinila velika obmana. Tako je to sa pojmom – nezavisnost, naveo je Uljarević.

Ministarstvo kulture, nastavlja Uljarević, prednjači u praktikovanju "nezavisnosti" koja omogućava "nezavisnima" da se domognu sredstava koja građani, jednako i zavisni i nezavisni, opredeljuju za državni budžet.

- U interesu istine trebalo bi preimenovati ovo Ministarstvo, da se u skladu sa dosadašnjom praksom, s ponosom zove - Ministarstvo za postupanje prema crnim spiskovima. Kulture u okviru ovog Ministarstva nema ni u naznakama, a ono se ipak bavi gotovo isključivo kulturom na način da spreči svaku vrednu kulturnu inicijativu, da ne podrži projekte koji nisu u skladu sa njihovim političkim, kroatocentričnim (da ne koristim precizniju odrednicu) programima, da dosledno izoluje sve projekte NVO organizacija koje su na crnim spiskovima. Naočigled celokupne kulturne javnosti, u Ministarstvu kulture cveta bezobzirna korupcija pune tri decenije, na koju smo ukazivali svaki put povodom nepravedne raspodele sredstava po nedopustivim amaterskim kriterijima, ali to je postalo, takoreći, normalno. Reč je o igrama na sreću sa lažiranim rezultatom, tačnije - kocka u kojoj su srećni dobitnici unaprijed prepoznati. Dokazi su ovih dana objavljeni, ali ni to, kako stvari stoje, nije dovoljno da se konačno zaustavi vulgarno kockanje sa nezavisnošću, i da se ponište rezultati Konkursa, naglašava Radomir Uljarević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!