I GRAĐANE U DRŽAVNE SLUŽBENIKE: Sastanak nove parlamentarne većine sa mandatarom za sastav nove vlade Crne Gore

V. KADIĆ

18. 11. 2020. u 06:40

U PODGORICI je juče održan sastanak mandatara za sastav nove vlade Zdravka Krivokapića i predstavnika dela poslaničkih klubova nove parlamentarne većine.

И ГРАЂАНЕ У ДРЖАВНЕ СЛУЖБЕНИКЕ: Састанак нове парламентарне већине са мандатаром за састав нове владе Црне Горе

Foto Vlada CG

Iz tih partija poslato je ranije pismo Krivokapiću u kom traže da precizno raspodeli resore u ministarstvima "po dubini". Poznat je stav mandatara, koji je rekao da će u njegovoj vladi ministri - eksperti moći sami da izaberu saradnike. Ostalo je nejasno da li je prostor otvoren za kadrove partija koje su iznele teret promena i slamanja trodecenijskog režima Mila Đukanovića.

- Neophodno je demontirati sistem kakav je imao DPS i način zapošljavanja kakav je imala ta partija - kazao je nakon sastanka Slaven Radunović, poslanik Demokratskog fronta.

- Nova parlamentarna većina će pristupiti zakonskom rešenju koje će omogućiti da rukovodeći kadrovi po upravama i institucijama, preduzećima i ministarstvima ispod nivoa državnog sekretara, ponovo prođu vrstu reizbora. Da se provere njihove reference i da uđu u takmičenje sa građanima koji imaju veštine i obrazovanje koje je potrebno za te pozicije.

PROMENE Radunović smatra da je neophodno demontirati sistem kakav je imao DPS, Foto DF

Pored Radunovića, na sastanku sa mandatarom su bili Boris Bogdanović (Demokratska Crna Gora), Branka Bošnjak (Pokret za promjene), Dragan Ivanović (SNP) i Miloš Konatar (URA).

Da preživi DPS

SLAVEN Radunović (DF) kaže da službenici i nameštenici, koji su bili iz odlazećeg DPS-a, mogu da "prežive" na poslu.

- I neko ko je bio za DPS, ako dobro radi svoj posao. Izmene Zakona o javnim službenicima i nameštenicima biće urađene do Nove godine - rekao je Radunović.

Dan ranije obavljen je prvi razgovor mandatara Krivokapića sa predstavnicima Socijalističke narodne partije - lista "Za budućnost Crne Gore". Funkcioner te partije Vasilije Lalošević saopštio je nakon sastanka da će se napraviti spisak kandidata za mesta "po dubini", a da SNP ima svoje ljude koji znanjem zavređuju važna mesta.

- Još je rano o mestima koje SNP traži - kaže Lalošević, pojasnivši da se radi o 300 do 400 pozicija! - Kandidovaćemo ljude, ne samo za mesta nego i za upravne odbore i za sve, ali suviše je rano da govorimo. Mi imamo ljude koji bi pokrili vrlo odgovorne pozicije. Narod ne treba da brine jer će se posle 2. decembra u Crnoj Gori desiti promene. Ali ćemo se ponašati domaćinski, racionalno, kako to birači od nas očekuju.

Nosilac Albanske liste i predsednik Opštine Tuzi, Nik Đeljošaj, saopštio je da oni neće biti deo nove vlade mandatara Krivokapića. Takvu odluku su doneli zbog sastava Vlade, ali i određenih personalnih rešenja.

- Nije bilo iskrenog poziva da manjine budu u Vladi - poručuje Đeljošaj.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)