TURCI MERKAJU OKNO: Vlasnik rudnika mrkog uglja u Beranama u potrazi za kupcima preduzeća

M. SEKULOVIĆ

19. 11. 2020. u 07:00

RUDNIK mrkog uglja u Beranama još jednom je na "klackalici", baš kada se učinilo da je posle šest godina rada uhvatio zalet i da se sa novim vlasnikom, kompanijom "Metalfer" iz Sremske Mitrovice, posle silnih preprodaja, našao na putu izbavljenja.

ТУРЦИ МЕРКАЈУ ОКНО: Власник рудника мрког угља у Беранама у потрази за купцима предузећа

Foto M. Sekulović

Vlasnici rudnika, u kojem je proizvodnja zaustavljena 1. maja, a posao izgubilo 66 radnika, u potrazi su za kupcima, a kako "Novosti" saznaju, za sada je najozbiljniji kandidat kompanija iz Turske. Inače, razlog zaustavljanja proizvodnje su gubici u poslovanju.

- Vlasnik je svakog meseca pomagao rudnik sa oko 100.000 evra. On više nije u stanju da to čini - kaže direktor rudnika Rade Guberinić. - Kako sam obavešten iz "Metalfera", postoji potencijalni kupac rudnika, koji je dobar i mogao bi da radi sa oko 120 radnika. Sada se čeka formiranje Vlade Crne Gore, kako bi se započeli razgovori oko kupoprodaje rudnika.

Na poslovima održavanja jame, obezbeđenja, ali i u administraciji, ostalo je da radi 16 radnika. Zatvaranje rudnika dodatno je usložilo izuzetno tešku ekonomsku i socijalnu situaciju u Beranama.

A pokretanje proizvodnje u Beranama neće baš ići lako...

REPROLANAC

NEMA dileme, gašenje proizvodnje u beranskom rudniku, koji odlazeća Vlada Crne Gore preko resornog ministarstva iz ko zna kakvih razloga nije uključila u sistem snabdevanja Termolektrane Pljevlja, zadalo bi još jedan težak udarac izuzetno teškoj situaciji u Beranama. Jer ne treba zaboraviti, da je za ovu firmu reprolancem bilo vezano još dvadesetak firmi u opštini.

Naime, evropska regulativa mogla bi se postaviti kao nepremostiva barijera u tom poslu, jer rudnik uglja je do nedavno imao status biznis zone, pa je po tom osnovu bio oslobođen svih lokalnih poreza, prireza i ostalih naknada.

Foto M. Sekulović

- Sada to više nije moguće - kaže menadžer u Opštini Berane Vladimir Đaković, koji ističe da je Crna Gora morala svoju zakonsku regulativu da prilagodi evropskoj, koja je isključila rudarsto iz programa državne pomoći iz ekoloških razloga.

- Zbog toga je rudnik u našem gradu izgubio status biznis zone. Međutim, spremni smo da ponovo pomognemo koliko možemo. Međutim, bojim se da sada poštujući novu zakonsku regulativu, nećemo moći u meri u kojoj smo do sada to činili.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)