O 5.000 OBOLELIH BRINE 17 LEKARA: Broj inficiranih od kovida 19 i dalje raste, a u Podgorici je najveće žarište, u primeni su nove mere

I. D. S.

25. 11. 2020. u 19:45

U CRNOJ Gori su na snazi nove, strože mere za sprečavanje širenja infekcije virusa korona, koje je u ponedeljak donelo Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti.

О 5.000 ОБОЛЕЛИХ БРИНЕ 17 ЛЕКАРА: Број инфицираних од ковида 19 и даље расте, а у Подгорици је највеће жариште, у примени су нове мере

Red ispred Doma zdravlja u Podgorici

Broj obolelih svakog dana je veći za po nekoliko stotina, a najveće žarište je Podgorica, gde je registrovana polovina ukupnog broja zaraženih.

Sa virusom korona u Crnoj Gori trenutno se bori više od 11.000 osoba, a broj preminulih od početka epidemije dostigao je cifru 450. Ipak, najveći broj registruje se na teritoriji glavnog grada, gde je, prema podacima Instituta za javno zdravlje, gotovo 5.500 obolelih. Koliko je situacija teška u Podgorici, govori i podatak JU Dom zdravlja Podgorica, da se o tolikom broju zaraženih brine svega 17 lekara koji obavljaju kućne posete i pružaju zdravstvenu zaštitu u kovid-ambulantama.

Prema rečima direktora te ustanove Nebojše Kavarića, zdravstveno osoblje u Podgorici je preopterećeno, ali uspevaju da pregledaju i prate sve obolele kojima je potrebna medicinska pomoć. On je više puta apelovao da bi trebalo uvesti najrigoroznije mere kako bi se virus korona stavio pod kontrolu, odnosno uvesti zaključavanje kakvo je na snazi bilo u martu.

Kako bi se obuzdalo buktanje epidemije u Crnoj Gori, doneta je odluka o nešto strožim merama, koje su na snagu stupile u sredu. Nove mere podrazumevaju skraćeno vreme rada ugostiteljskih i uslužnih subjekata, kao i produžen period zabrane napuštanja objekata stanovanja. Tako ugostiteljski i uslužni objekti od srede rade od 7 do 18 časova, a zabrana izlaska važi od 19 do 5 sati.

Zbog veoma loše epidemiološke situacije, pre nekoliko dana oglasili su se i studenti Pravnog fakulteta, te pokrenuli peticiju kojom zahtevaju da se, do sticanja normalnijih uslova, odloži polaganje ispita. Tim povodom oglasili su se sa Univerziteta, međutim, od obustave provere znanja studenata, zasada nema ništa. Kako su naveli, svim dekanima organizacionih jedinica UCG upućena je Preporuka da se nastava i predispitne provere znanja narednih 15 dana organizuju onlajn. Dodaju i da Univerzitet čini sve da na najbolji mogući način zaštiti studentsku populaciju i zaposlene, i na taj način doprinese suzbijanju širenja pandemije virusa korona.

UMRLO DEVETORO

Poslednji rezultati pokazuju da je od 1.923 uzoraka na novi virus, 620 pozivitno. Umrlo je devet osoba.

Kada je reč o broju registrovanih slučajeva infekcije na Univerzitetu, kako kažu, na osnovu raspoloživih podataka Rektorata, na UCG trenutno su 22 aktivna slučaja zaraženih virusom korona, od čega je 14 iz redova nastavnog kadra, osam iz administrativnog osoblja, u samoizolaciji je njih 34.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a