POTREBA ILI KAZNA ZA ŽABLJAK? Bura oko odluke Vlade da žičaru sa skijališta Savin kuk preseli u Kolašin

M. SEKULOVIĆ

26. 11. 2020. u 07:12

ODLUKA Vlade Crne Gore da žičaru namenjenu skijalištu Saviin kuk na Durmitoru dodeli Ski-centru Kolašin 1.600 izazvala je gnev na Žabljaku, koji će, kako stvari stoje, i ove zime zabeležiti negativan turistički saldo.

ПОТРЕБА ИЛИ КАЗНА ЗА ЖАБЉАК? Бура око одлуке Владе да жичару са скијалишта Савин кук пресели у Колашин

Foto URA

- Posle lošeg izbornog rezultata, koalicija oko DPS-a je odlučila da kazni stanovnike durmitorskog područja i da žičaru, namenjenu za skijalište Savin kuk, koja je od 2015. skladištena u Podgorici, preseli u skijaški centar Kolašin 1.600. Radi se o klasičnoj odmazdi - smatraju u Građanskom pokretu URA.

Iz ovog pokreta podsećaju da je od 2015. do 2020. godine, neposredno pored skijališta Savin kuk izgrađena veštačka akumulacija u vrednosti od 2,5 miliona era. Počelo se sa pripremom prilaznih puteva i završena je eksproprijacija zemljišta radi širenja tih puteva. Kupljene su i nove mašine za pripremu staza i tehnika za kontrolu ski-pasova. Te investicije su budžet Crne Gore koštale dodatnih nekoliko miliona evra.

- Međutim, kapitalni projekat izgradnje nove žičare držan je pod velom tajnosti. Bivša vlast se branila tezom da Unesko usporava radove, jer ne dozvoljava širenje kapaciteta skijališta na Durmitoru. Građani nisu ni tražili širenje, već rekonstrukciju žičare stare 30 godina i za te namene je i kupljena žičara u vrednosti od 12,5 miliona evra - navode iz URA. - Ski-centar Durmitor se u potpunosti nalazi na državnom vlasništvu i nema potrebe da se radi eksproprijacija zemljišta. Durmitor je i jedino skijalište u Crnoj Gori čijih se dve trećine staza nalazi iznad 1.700 metara nadmorske visine. To je standard koji se širom sveta preporučuje. Takođe, to je i jedino skijalište u Crnoj Gori koje u blizini ima jezero za veštačko osnežavanje. Nova vlast, nakon formiranja vlade, preuzeće odgovornost i rešiti sporno pitanje.

Na odluku Vlade oštro je reagovala i Koalicija za održivi razvoj (KOR).

- Neobjašnjivo je da odlazeća Vlada činom odustajanja od izgradnje žičare na Durmitoru namerava u formi kazne za neposlušnost sankcionisati građane Žabljaka. Ukoliko bi nabavljena oprema bila postavljena na neki drugi lokalitet, umesto da se iskoristi za rekonstrukciju žičare na Savinom kuku ili Malom Štuocu, nenamenskim trošenjem više od 11 miliona evra, došlo bi do grube zloupotrebe - kažu iz KOR.

PREVARA

VLADA Crne Gore i "Skijališta Crne Gore" su po ko zna koji put prevarili, izigrali i ostavili u nadanju građane Žabljaka,deo je saopštenja NVO Turističko udruženje Žabljak, povodom odluke Vlade da odustane od širenja skijaške infrastrukture na skijalištu Savin kuk.

- Mi nemamo nikakvu ulogu u donošenju ove odluke Vlade. To je u njenoj i nadležnosti Investiciono razvojnog foda (IRF) - izjavio je izvršni direktor "Skijališta Crne Gore" Miloš Popović za "Novosti".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)