PODGORICA NE MENJA ODLUKU: Božović mora da napusti Crnu Goru

V. K.

30. 11. 2020. u 13:14

Ministarstvo vanjskih poslova neće povući svoju odluku o proglašavanju ambasadora Srbije u Crnoj Gori Vladimira Božovića presonom non grata!

ПОДГОРИЦА НЕ МЕЊА ОДЛУКУ: Божовић мора да напусти Црну Гору

Foto: Vlado Pavićević

Ovo je saopšteno u Podgorici, a crnogorska diplomatska služba dodaje da. kao i evropski komesar Oliver Varhelji, pozdravlja odluku Vlade Republike Srbije da odustane od proterivanja ambasadora Crne Gore u Srbiji, jer, kako navode, za to nije ni bilo razloga.

- Ambasador Milošević predstavlja svoju zemlju poštujući Republiku Srbiju, ne mešajući se u njena unutrašnja pitanja, sa uzdržanošću prema zemlji domaćinu čak i onda kada se Crna Gora grubo vređala i ponižavala sa različitih adresa u Srbiji, crnogorski državni simboli skrnavljeni, a zbog toga reagovale i različite međunarodne adrese. Za razliku od našeg, ambasador Srbije u Crnoj Gori u kontinuitetu se mešao u unutrašnja pitanja zemlje u kojoj službuje, svojim interpretacijama istorije dovodeći u pitanje njenu samostalnost i nezavisnost, negirajući Rezoluciju Skupštine Crne Gore o nelegitimnoj Podgoričkoj skupštini, za koju se zna šta je predstavljala u našoj istoriji - ističe MVP.

Kako se navodi u saopštenju, Na ovo mu je iz Ministarstva vanjskih poslova više puta skrenuta pažnja, uz upozorenje da se radi o nedozvoljenom i nediplomatskom ponašanju prema zemlji domaćinu. „Nažalost, uzalud i bez razumevanja. Zbog toga ova Vlada i ovo Ministarstvo vanjskih poslova neće povući svoju odluku“, zaključuje se u obraćanju iz Podgorice.

Iz resornog ministarstva navode da je „neshvatljiva izjava premijerke Srbije Ane Brnabić“ koja u stvari govori da je ambasador Božović zapravo prenosio i zvanične stavove srpske Vlade, što je, kako ocenjuju, potvrda i nastavak grubog mešanja u unutrašnja pitanja Crne Gore.

- Nažalost, komesar Varhelji je ovog puta propustio da, pre izrečene sugestije, sa partnerima i prijateljima u Crnoj Gori, sa kojima je mnogo puta razgovarao o težim i delikatnijim pitanjima regiona, barem razmeni osnovne informacije i mišljenja o meritumu stvari. Verujemo da bi i on, posebno kao neko ko dolazi iz Mađarske, zemlje koja ima pojačan senzibilitet za pitanja ovakvog karaktera, kao političar i zvaničnik bolje razumeo naš odnos prema ambasadoru koji se u kontinuitetu meša u unutrašnje stvari i povređuje nacionalne interese zemlje prijema - kaže se u saopštenju, dodajući da je Crna Gora u potpunosti i istinski posvećena regionalnoj saradnji i dobrosusedskim odnosima, "što predstavlja ne samo stub evropske integracije, kako je istakao komesar Varhelji, već ključni element naše vanjske politike koju godinama promovišemo u svim bilateralnim i multilateralnim okvirima, što je veoma dobro poznato našim evropskim partnerima".

- Stoga, čvrsto smo uvereni u ispravnost svoje odluke, s obzirom da ne možemo tolerisati ponižavanje crnogorskog državnog i nacionalnog dostojanstva od strane diplomatskih predstavnika u našoj zemlji - poručili su iz Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)