POSLEDICE "CRNOGPETKA": U Crnoj Gori blagi pad novih slučajeva kovida, ali kršenje mera može doneti novi skok

I. D. S.

04. 12. 2020. u 06:00

RAST broja zaraženih koronom u Crnoj Gori poslednjih dana je blago usporen, međutim, zdravstveni organi upozoravaju da bi on ponovo mogao da počne da raste narednih dana, jer se mere koje su na snazi ne poštuju dovoljno.

ПОСЛЕДИЦЕ ЦРНОГПЕТКА: У Црној Гори благи пад нових случајева ковида, али кршење мера може донети нови скок

Foto arhiva V. N.

Zvanični podaci pokazuju da je za samo mesec dana broj obolelih uvećan za čak 20 odsto.

Direktor Doma zdravlja Podgorica, Nebojša Kavarić, koji je i ranije ukazivao na značajno nepoštovanja donetih mera, rekao je da će tek stići na naplatu gužve iz tržnih centara zbog "Crnog petka", te da bi danas situacija bila povoljnija da su pre 15 dana bile uvedene strože mere u Podgorici, gde je epidemiološka situacija najozbiljnija.

Foto: Depositphotos

 

- Videćemo za deset dana šta smo dobili od "Crnog petka", pre neki dan iz tržnih centara, da li ćemo imati ponovo skok. Nemam reči šta da kažem, makar da smo pomislili na članove naših porodica ili na zdravstvene radnike i njihove porodice - rekao je Kavarić.

Kako je istakao, samo na kućnom lečenju u Podgorici je više od 600 pacijenata, od kojih već 45 ima potrebu za bolničkim krevetom.

Podsetio je i da je još pre dve sedmice predlagao opšte zaključavanje, ali da se sa tom merom sada zakasnilo.

ZARAZNE BOLESTI

U oktobru je ukupno prijavljeno 7.990 osoba obolelih od neke od zaraznih bolesti koje podležu obaveznom prijavljivanju. Najviše obolelih je tokom oktobra bilo od kovida 19, zatim od varičele 23, skabijesa 21, enterobijaze i salmoneloze po 10. Ako se u obzir uzmu i akutne respiratorne infekcije i diferencirani i nediferencirani oblici gripa ukupno je prijavljena 24.651 obolela osoba - kaže se u izveštaju.

Mesečni izveštaj o kretanju zaraznih bolesti pokazuje da je u oktobru u Crnoj Gori registrovano 7.896 obolelih od virusa korona, što je za 20,56 odsto više nego u septembru kada je registrovano 6.548 kovid-pozitivnih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)