NA VIRUS STRUČNIM MERILIMA: Nova ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović najavila drugačiju strategiju protiv epidemije

I. D. S.

07. 12. 2020. u 08:50

PREMA podacima Instituta za javno zdravlje, u Crnoj Gori je u novembru registrovano 16.648 slučajeva infekcije virusom korona, dok je na dnevnom nivou taj broj u proseku iznosio 555.

НА ВИРУС СТРУЧНИМ МЕРИЛИМА: Нова министарка здравља Јелена Боровинић Бојовић најавила другачију стратегију против епидемије

Jelena Borovinić Bojović / Foto MCP

Od posledica infekcije, istog meseca preminulo je 198 osoba, što znači da je na dnevnom nivou virus korona u proseku uzimao sedam života. U poređenju sa mesecom ranije, zabeleženo je povećanje broja inficiranih za čak 130 odsto.

Novoizabrana ministarka zdravlja Crne Gore Jelena Borovinić Bojović je u svom prvom javnom nastupu posle izbora na tu funkciju, pozvala građane da poštuju epidemiološke mere i najavila da će uskoro definisati strategiju borbe protiv epidemije virusa korona.

- Ministarstvo zdravlja će u najskorije vreme i formalno definisati strategiju borbe protiv pandemije - najavila je nova ministarka i poručila da će biti "zakonski utemeljena, zasnovana isključivo na stručnim, a ne političkim merilima, uvažavajući pritom Ustavom zagarantovana prava građana".

Prema nezvaničnim informacijama, nova vlada će već početkom sedmice doneti novi set mera protiv virusa korona. Prema istim navodima, trebalo bi da se formira komisija u Ministarstvu zdravlja i Savet pri Vladi, koji će se ubuduće baviti strategijom borbe protiv virusa korona, na koji je u oktobru bilo pozitivno 33 odsto testova. Tada je infekcija, nakon obrađenih 21.990 uzoraka, potvrđena kod 7.202 osobe. Već narednog meseca, registrovano je 9.446 više pozitivnih, što je povećanje od 130 odsto.

Tokom novembra registrovano je 198 preminulih od korone, što je u proseku sedam ljudi dnevno. Broj svih hospitalizovanih po danima tokom novembra kretao se od 250 do 370, a broj aktivno obolelih na 100.000 stanovnika kretao se od 664, koliko je iznosio 1. novembra do maksimalnih 1.774, koliko je iznosio 28. novembra.

ZABRANE TRAJU DO SUTRA

NACIONALNO koordinaciono telo za zarazne bolesti formirano od strane prethodne Vlade, u petak je održalo poslednju sednicu, a mere koje je to telo uvelo - policijski čas od 19 do 5 sati, zabrana međugradskog saobraćaja vikendom i zabranu svih skupova, te i verskih, traju do 8. decembra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a