BEZ IZLASKA DO JUTRA: Ministarstvo zdravlja uvodi nove epidemiološke mere i proverava kako je trošen novac

I. D. STOJADINOVIĆ

08. 12. 2020. u 18:04

U CILjU suzbijanja virusa korona Ministarstvo zdravlja u utorak je donelo novi set mera, koje su na snazi od ponoći.

БЕЗ ИЗЛАСКА ДО ЈУТРА: Министарство здравља уводи нове епидемиолошке мере и проверава како је трошен новац

Foto D. Milovanović

Zabranjen je izlazak iz stanova od 22 do 5 narednog dana, ugostiteljski objekti radiće od 7 do 18, a supermarketi i tržni centri od 7 do 20. Međugradski saobraćaj neće raditi od petka u 22 do ponedeljka u 5 ujutro. Ministrka zdravlja Jelena Borovinić Bojović je prvog radnog dana na novoj funkciji zatražila i da joj se dostavi sva finansijska dokumentacija koja se odnosi na period od 30. avgusta do danas, ali i informacije koje se odnose na isplate po osnovu odluka Nacionalnog koordinacionog tela, kao i da li su bili plaćeni za svoj rad i koliko.

Prema navodima iz tog resora, Borovinić Bojovićeva je tražila uvid u dokumentaciju za navedeni period, zbog čega je administracija bila u Ministarstvu i po isteku radnog vremena, a ti podaci trebalo bi da pruže uvid u to gde su i na koji način usmeravana sredstva namenjena za funkcionisanje javnog sistema zdravstva, ali i ona koja su uplaćivana na ime donacija za nabavku opreme i drugih medicinskih sredstava tokom epidemije virusa korona.

Sve donacije su još početkom godine usmeravane na jedinstveni žiro-račun NKT-a, na čijem je čelu prvo bio Milutin Simović, a kasnije bivši ministar Kenan Hrapović, a to telo je usmeravalo sredstva tokom epidemije. U međuvremenu, NKT je rasformiran, a ministarka je najavila formiranje novog tela koje će pratiti epidemiološku situaciju u Crnoj Gori.

Bivši ministar Kenan Hrapović u ponedeljak je predao taj resor novoj ministarki i predstavio joj finansijski izveštaj, a još pre nekoliko meseci je u parlamentu kazao da članovi NKT-a ne primaju nadoknade za rad u tom telu i da to nije regulisano rešenjem o formiranju.

Kada je reč o donacijama koje su uplaćivane na račun NKT-a, od marta, kada je otvoren, prema zvaničnim podacima, uplaćeno je više od osam miliona evra i 75.971 američki dolar. U međuvremenu je od tog novca potrošeno 3,06 miliona, te je se na računu trenutno nalazi nešto više od pet miliona evra i iznos koji je uplaćen u dolarima.

Iz Građanskog pokreta URA pozvali su prošle sedmice novodolazeću ministarku zdravlja da odmah nakon stupanja na tu funkciju obezbedi novac sa računa za donacije NKT-a za nabavku neophodne medicinske zaštitne opreme i nabavku dodatnih doza vakcina protiv sezonskog gripa. To zahtevaju, kako su kazali, jer tehnička vlada i resorni ministar, sada bivši, nisu odgovarili na zahtev državne apotekarske ustanove "Montefarm" za nabavku ovih medicinskih sredstava koje nedostaju javnom zdravstvu.

Kako su ocenili, na računu ima više miliona, a za nabavku pomenute opreme su neophodna 1,64 miliona, i to za period od četiri meseca. To, kako navode u GP URA, "jasno ukazuje na to da je Vlada svesno narušavala javno zdravlje i pokazala nemaran odnos prema građanima".

VERNICI MOGU NA LITURGIJU

NOVIM merama vernicima je dozvoljeno da prisustvuju verskim obredima, uz obavezno pravilno nošenje maske i držanje distance. Zabranjena su masovna okupljanja, kao i ona po kućama, a na otvorenom je dozvoljeno u grupi do četiri punoletne osobe. Nisu dozvoljene posete u zdravstvenim i ustanovama socijalne i dečje zaštite.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati