ZAUSTAVITE SEČU ŠUMA! Napetost u Kaludri, kod Berana, posle napada koncesionara šuma na čelnike MZ

M. SEKULOVIĆ

12. 12. 2020. u 11:21

NA području Kaludre, nedaleko od Berana, usijanje posle nedavnog napada vlasnika DOO "Nikola", Milete Jelića i njegovih desetak radnika, na predsednika MZ Milića Ralevića i njegovog zamenika Milana Ralevića.

ЗАУСТАВИТЕ СЕЧУ ШУМА! Напетост у Калудри, код Берана, после напада концесионара шума на челнике МЗ

Foto ministarstvo privrede

Meštani Kaludre najavljuju nove blokade puta prema Beranama i onemogućavanje seče šume na koju je koncesije za eksploataciju dobio Jelić, kako meštani tvrde, uz pomoć DPS čiji je i "donator".

- Naše šume, koje se ne obnavljaju, posle izbora satiru pojačanim tempom. Zahtevamo od novog ministra poljoprivrede i šumarstva mr Aleksandra Stijovića, da to zaustavi - traže iz MZ Kaludra.

LUGAR

POLICIJA iz Berana je podnela krivičnu prijavu protiv lugara R.Č. (53) osumnjičenog za nesavestan rad u službi. On je, za sada nepoznatim ljudima, omogućio da na reonu Kaludra, za koji je bio zadužen, bespravno seku šumu, ukupno 1.426,281 kubika četinara i liščara, čime je pričinio štetu Upravi za šume od 144.473 evra.

Iz DOO "Nikola" oglasili su se saopštenjem u kojem ističu da su više od mesec dana izloženi napadima i opstrukciji.

- Naša kompanija trpi pritiske pojedinaca i organizacija koje oni predstavljaju - kaže direktor DOO "Nikola" Mileta Jelić.

- A u poslednjih dva meseca ti napadi su kulminirali, od predsednika MZ Kaludra i njegovog zamenika. Zbog takvog pritiska naša kompanija trpi višemilionske štete. Ako se ovaj teror i samovlašće nastavi, bićemo prinuđeni da zaustavimo proizvodnju, otpustimo zaposlene i samim tim nanesemo štetu državi, a radnike pretvorimo u socijalne slučajeve.

MILIONI STEČENI MONOPOLOM

JELIĆEVO reagovanje je poslednji trzaj da na nezakonit način uveća svoje milione stečene raubovanjem državne šume,ostavljajući za sobom uništenu seosku infrastrukturu i devastirane prostore. To više ne može da radi. Zato pozivamo odgovorne u novoj vladi da preispitaju kako je Jelić stekao toliki kapital i držeći monopol krčmio državne šume - saopšteno je iz Saveta MZ Kaludra.

On optužuje pojedince iz MZ Kaludra da samovlasno postavljaju saobraćajne oznake, blokiraju saobraćajnice i javne puteve, kao i da verbalno napadaju radnike DOO "Nikola".

Takođe, ističe da je jedino njegova kompanija izložena selektivnoj primeni zakona u odnosu na pomenuti put. Koncesionar napominje da njegova firma upošljava oko 100 radnika i da posluje u skladu sa zakonima, kao i da su prošle godine po osnovu koncesionih naknada uplatili u državni budžet iznos od 650.000 evra, od čega je opština Berane oprihodovala oko 450.000 evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije