DOČEK ZABRANJEN, VERSKI OBREDI - NISU: Građani negoduju zbog pravila protiv virusa, pokrenuli peticiju

I. D. STOJADINOVIĆ

23. 12. 2020. u 07:26

ODMAH nakon što je Ministarstvo zdravlja objavilo novi set mera u borbi protiv virusa korona, a kojima je između ostalog, zabranjeno organizovanje proslave Nove godine i na otvorenom i u zatvorenom prostoru, kao i međugradski saobraćaj u danima praznika, krenula je lavina negodovanja.

ДОЧЕК ЗАБРАЊЕН, ВЕРСКИ ОБРЕДИ - НИСУ: Грађани негодују због правила против вируса, покренули петицију

Jelena Borovinić Bojović / Foto MCP

Optužbe da su nove mere diskriminatorske stižu sa svih strana, jer nova pravila predviđaju da su izlazak iz kuće i prisustvovanje obredima dozvoljeni i u vreme policijskog časa tokom verskih praznika. Grupa građana je zbog toga pokrenula i peticiju kojom od Vlade zahteva izmenu donesenih mera.

Kako navode u obrazloženjeu, smatraju da je Vlada, prilikom usvajanja mera, samostalno i bez ikakvog osnova utvrđivala koja su prava građanima važnija, a koja su manje važna, te da su odluke donosila ne pitajući ggrađane šta oni stvarno žele.

Peticijom se, između ostalog, zahteva da se omogući putnički međugradski saobraćaj za 24, 25, 30. i 31. decembar, kao i 1. i 2. odnosno 6. i 7. januara bez ograničenja, za sve koji poseduju potvrdu o vlasništvu nekretnine u drugoj jedinici lokalne samouprave ili potvrdu o smeštaju u toj jedinici lokalne samouprave. Od Vlade se zahteva i da omogući međugradski saobraćaj, bez ograničenja, za svakoga ko namerava ići u susedne ili druge države, u skladu sa ostalim merama koje definišu tu oblast.

Zbog novih mera na Ministarstvo zdravlja su se obrušili i iz redova opozicije navodeći da su one diskriminatorske, te apelovali da se one pod hitno koriguju, kako bi bile "u skladu sa Ustavom i zakonom". Reagovali su i iz Građanskog pokreta Nova levica, navodeći da je Vlada novim epidemiološkim merama ugrozila osnovna ljudska prava i slobode, jednakost i ograničila slobodu kretanja.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović poručila je da su prilikom donošenja mera hteli da ispoštuju Ustavom garantovano pravo građana da slobodno upražnjavaju religiju.

- Ministarstvu zdravlja je stigao dopis 16. 12. u kojem se nadbiskup Rimokatoličke crkve obratio sa molbom da se odobri slavlje Božića i Badnjeg dana. Institut i struka odlučili su da se ustavom zagarantovano pravo mora ispoštovati. Okupljanje građana zabranjeno je merama, a obredi će morati da se sprovedu u skladu sa merama - rekla je Borovinićeva.

SUBVENCIJE

DRŽAVNA sekretarka u ministarstvu ekonomskog razvoja Milena Lipovina Božović najavila je da će nastaviti sa pomoći privredi kroz subvencije zarada za decembar i dodala da će one biti nastavljene i u prvom kvartalu 2021. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati