GASIMO POŽARE NA SVE STRANE: Ministar finansija Crne Gore o ekonomskoj situaciji u toj zemlji

Tanjug

29. 12. 2020. u 11:46

CRNOGORSKI ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić odbacio je kao zlonamerne tvrdnje da vlada Uredom o privremenom finansiranju krši Zakon o budžetu za 2020, ocenivši ih kao pokušaj "zaustavljanja gašenja požara na svim stranama".

ГАСИМО ПОЖАРЕ НА СВЕ СТРАНЕ: Министар финансија Црне Горе о економској ситуацији у тој земљи

Parlamentarci će biti pred izazovom, Foto: D. Milovanović

Spajić je rekao da privremeno finansiranje nema nikave veze sa budžetom za ovu godinu i da "insistiranje na nečemu, kao što je ''tehnički'' rebalans, samo sedmicu pre kraja godine, predstavlja krajnje maliciozan pokušaj trošenja dragocenog vremena i zaustavljanja reformi i gašenja požara na svim stranama".

- Uredbom o organizaciji i načinu rada državne uprave se nijedan cent iznosa utvrđenih u Zakonu o budžetu za ovu godinu nije menjao. Krajnje je zlonamerno i pogrešno ''dobacivanje'' pojedinaca da se uredbom menja Zakon o budžetu - naveo je on.

Ovakav diskurs, kako kaže, "predstavlja krajnji stepen licemerja, jer su ti isti pojedinci nebrojeno puta u proteklih 30 godina, dok su bili na vlasti, postupali na identičan način nakon formiranja izmenjene vlade, uredbom su utvrđivali koja ministarstva će upravljati i raspolagati sredstvima iz budžeta, za tu tekuću kalendarsku godinu".

Napominje da budžetski zakon za ovu godinu prestaje da važi njenim istekom, te da nema nikakve veze sa narednom godinom i privremenim finansiranjem, i objašnjava da uredba i Zakon o budžetu za 2020. egzistiraju u pravnom poretku paralelno i da među njima nema nikakve kolizije, niti nezakonitosti u njihovoj koegzistenciji.

Spajić je naveo da se privremenim finansiranjem obezbeđuje redovna isplata zarada, penzija, socijalnih i drugih davanja, kao i servisiranje ostalih važnih isplata koje su od značaja za građene i privredne subjekte.

Foto "Tviter"

Prema njegovim rečima, vlada se odlučila za odlaganje predloga budžeta za narednu godinu, između ostalog, i zbog netransparentnog vođenja državnih finansija od potrošačkih jedinica prethodne vlade, navodeći kao primer troškove za iznajmljivanje nepoznatih kancelarija, kupovinu i održavanje megalomanskog voznog parka, 50 miliona evra konsalting ugovora, čak i zarade zaposlenih koji se ne pojavljuju na poslu.

- Iz tog razloga, odlučili smo da pristupimo izradi predloga zakona o budžetu za narednu godinu, tek nakon niza provera - rekao je Spajić.

Takođe je poručio da će vlada imati ciljno orijentisani predlog zakona o budžetu za 2021, koji će omogućiti apsolutnu transparentnost u trošenju svakog centa novca poreskih obveznika, kako bi se tačno znalo gde i zašto ide novac.

Po njemu, Crna Gora mirno ulazi u neizvesnu narednu godinu zahvaljujući emisiji obveznica od 750 miliona evra, s kojom se, kaže, prema internim procenama investicionih banaka koje su bile fnansijski savetnici, uštedelo skoro 100 miliona evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)