ŠTA ĆE STAVITI NA TERET BRANU MIĆUNOVIĆU? Kontroverzni nikšićki biznismen iz hotela pravo u ćeliju, određeno mu zadržavanje

V. K. - B. D.

08. 01. 2021. u 09:00

JEDAN od dvojice muškaraca, uhapšenih sa Branislavom Branom Mićunovićem (68) prekjuče, na Badnji dan u Budvi, tokom saslušanja u Osnovnom tužilaštvu u Kotoru, rekao je da su pronađeni pištolji njegovi.

ШТА ЋЕ СТАВИТИ НА ТЕРЕТ БРАНУ МИЋУНОВИЋУ? Контроверзни никшићки бизнисмен из хотела право у ћелију, одређено му задржавање

Brano Mićunović

Policija je oružje pronašla u automobilu Mićunovićevog obezbeđenja. Pored kontroverznog Nikšićanina policija je uhapisla i Savu Vujovića i Srđu Mićunovića.

Advokat Danilo Mićović, Mićunovićev branilac, rekao je da Vujović i Mićunović nisu telohranitelji već prijatelji Brana Mićunovića.

Foto V. Kadić

Kontroverzni biznismen je uhapšen nakon što je sa obezbeđenjem napustio hotel "Splendid" u Bečićima i uputio se ka gradu. Prethodno je policija zaustavila vozilo u kojem je bio, kao i još jedno iz njegove pratnje. Tokom pretresa, pronađena su dva pištolja u drugom automobilu u kom je bilo Mićunovićevo obezbeđenje.

On je sa još nekoliko ljudi saslušan u Centru bezbednosti. Posle toga je njemu i još dvojici momaka određeno policijsko zadržavanje do 72 sata. Advokat Danilo Mićović saopštio je da njegov klijent Mićunović nema nikakve veze sa oduzetim oružjem, tvrdeći da pištolji nisu pronađeni u vozilu u kom je on bio.

- Policija radi svoj posao i sigurno će utvrditi čije je oružje. Mićunović ne nosi oružje - rekao je advokat Mićović. - On je pošao kući gde je planirao da proslavi Badnji dan i Božić sa svojom porodicom. Tvrdnje da je krenuo na Cetinje na paljenje badnjaka nisu tačne.

Hapšenje Mićunovića delovalo je prilično šokantno kod običnih građana, ali i njemu bliskih ljudi. Godinama je važio za nedodirljivog i bliskog prijatelja predsednika Crne Gore Mila Đukanovića. Njegovim privođenjem, veruju mnogi, poslata je jasna poruka nove vlasti, da u Crnoj Gori nema više zaštićenih.

Potpredsednik Vlade Dritan Abazović, posle hapšenja Mićunovića, čestitao je direktorima i svim pripadnicima Uprave policije i Agencije za nacionalnu bezbednost, na profesionalno obavljenim zadacima.

NA TERET I DRUGA KRIVIČNA DELA?

ANALITIČAR Igor Damjanović ocenjuje da će biti zanimljivo videti da li će Mićunoviću biti produžen pritvor, da li će mu se pored nelegalnog oružja na teret staviti i neka druga krivična dela:

- Možda interesovanje za ovaj slučaj pokažu Hrvatska, odnosno Nemačka, koja na vladu Zdravka Krivokapića ima zaista veliki uticaj. Pre nekoliko godina u Nemačkoj su na doživotnu robiju osuđeni Zdravko Mustać i Josip Perković, bivši visoki funkcioneri jugoslovenske Udbe. Oni su proglašeni krivim za organizaciju likvidacije odbeglog direktora INA i političkog emigranta Stjepana Đurekovića.

Ne bi bilo iznenađenje da se i Brano Mićunović pridruži Mustaću i Perkoviću. Podsećam da su mediji dok je trajalo suđenje opisali Mićunovića kao "jedinog koji zna ko su ubice Stjepana Đurekovića".

- Mir i sigurnost preduslov su svakog napretka, a svi građani moraju biti jednaki pred zakonom. To važi i za Branislava Mićunovića i aktivnosti policije nemaju nikakve veze sa njegovim verskim, nacionalnim ili političkim oprede    ljenjem, već sa Ustavom i zakonima ove zemlje - poručio je Abazović.

Povodom hapšenja Mićunovića, oglasio se i predsednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić, koji je pozdravio hrabru odluku Vlade Zdravka Krivokapića i Dritana Abazovića:

- Oni treba da znaju da imaju apsolutnu podršku parlamentarne većine za odlučnu borbu protiv organizovanog kriminala.

Bio blizak sa Giškom, Arkanom...

BRANO Mićunović bio je veoma blizak sa mnogim "žestokim" momcima iz Srbije. Njegov pobratim Đorđe Božović Giška poginuo je kod Gospića, a pre dve godine Mićunović je sa porodicom Božović organizovao prenos i sahranu njegovih posmrtnih ostataka iz Beograda u rodne Kuče kraj Podgorice. Bio je blizak i sa Željkom Ražnatovićem Arkanom, Radetom Ćaldovićem Ćentom, Branislavom Šaranovićem...

I predsednik Pokreta za promene i jedan od lidera Demokratskog fronta Nebojša Medojević oglasio se na "Tviteru" povodom hapšenja Mićunovića:

- Podržavam akciju policije i hapšenje šefa OKG iz Budve Brana Mićunovića. Samo da ne bude akcija sportskih ribolovaca: uhvati-poljubi-pusti. Očekujem da bude procesuiran zbog utaje poreza i pranja para oko izgradnje hotela "Harmonija" u Bečićima. Za početak!

Mićunović se godinama dovodi u vezu sa mnogim kriminalnim poslovima, ali svi ti navodi nikada nisu dokazani! Bio je osumnjičen za ubistvo Nikšićanina Radovana Raca Kovačevića ispred Kliničkog centra u Podgorici. Prethodno je Kovačević teško ranjen, a onda je ubica dok je on ležao na nosilima ponovo pucao i završio svoj krvavi posao.

U Italiji se protiv Mićunovića vodio postupak zbog sumnji da je umešan u šverc cigareta. Posle nekoliko godina ovaj proces je obustavljen jer je došlo do zastare. Optužbi je oslobođen i aktuelni predsednik Crne Gore - Đukanović. Iako nikad nije bio politički aktivan, pričalo se da je Mićunović pomogao Milu Đukanoviću posle raskola u tada jedinstvenom DPS-u.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)