BADNJI DAN I BOŽIĆ VESELO PROSLAVLJENI U PJEŠIVCIMA: Liturgija u hramu Svetog Velikomučenika Georgija na Bogetićima

V. KADIĆ

08. 01. 2021. u 10:47

I ove godine Badnji dan i Božić iako u skromnijim uslovima, zbog poštovanja predviđenih mera zdravstvene službe, proslavljeni su u Pješivcima, podno Ostroških greda, nadomak Nikšića.

БАДЊИ ДАН И БОЖИЋ ВЕСЕЛО ПРОСЛАВЉЕНИ У ПЈЕШИВЦИМА: Литургија у храму Светог Великомученика Георгија на Богетићима

Foto: V. K.

Verni narod  prvo se okupio oko osveštavanja badnjaka u porti sabornog hrama Svetog Velikomučenika Georgija na Bogetićima, na Badnji dan.

Osveštavanje i nalaganje badnjaka obavio je protojerej Radmilo Čizmović, paroh pješivački uz prisustvo vernog naroda i crkvenog odbora.

Nakon Božićne liturgije protojerej Radmilo Čizmović pastirskom besedom goorio je o Roždestvu Hristovom, ali je podsetio i na istoriju ovog mučeničkog sabornog pješivačkog hrama na Bogetićima, koji je osveštan rukom mitropolita Mitrofana Bana 1896. godine, u kome su se redovno obavljale svete službe do Božića 1946. godine, kada je bila poslednja i na kojoj su se svi prisutni pričestili.

Takođe je podsetio i na dva dolaska blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija i Svetog Sveštenomučenika Joanikija Lipovca koji je služio pomen za vreme Drugog svetskog rata 1942. godine u ovom hramu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024