KROZ SMET I MEĆAVU DO SPOMENIKA JUNACIMA: Obeležena godišnjica čuvene Mojkovačke bitke (FOTO)

M. S.

08. 01. 2021. u 20:05

MI smo u znak zahvalnost svojim precima, kroz snežne namete ponosno koračali do bojišta, dičnog stradališta junaka iz bajke!

КРОЗ СМЕТ И МЕЋАВУ ДО СПОМЕНИКА ЈУНАЦИМА: Обележена годишњица чувене Мојковачке битке (ФОТО)

Foto: Mojkovčani

Kao što smo najavili, zbog epidemioloških mera, na ovaj marš nismo pozivali našu braću i sestre u Hristu iz drugih gradova Crne Gore i Srbije, a onima koji su ipak došli, hvala. Velika hvala braći i sestrama koji ove godine nisu bili sa nama, ali su svake prethodne godine ponosno koračali tim putevima stradanja naših predaka.

Ovo je saopšteno iz Udruženja građana potomaka učesnika Mojkovačke bitke "Mojkovčani", koji su u petak organizovali tradicionalni marš od hrama Roždestva Hristovog do Bojne njive, gde se nalazi spomenik junacima čevene epopeje na kome je uspisano: Mi smo pali da bi Crna Gora i Srbija živele zajedno...

- Prošle godine smo, na čelu sa našim vitezom, vladikom Joanikijem, poslali poruku sa Bojne Njive, da ćemo sprečiti otimačinu svetinja, a ove godine se, pred likom našeg blagopočivšeg mitropolita Amfilohija zavetovasmo, da ćemo čuvati svetinje i služiti Bogu. Venac su, kao i ranijih godina, položili najmlađi učesnici marša. Večno zahvalni potomci - saopštili su Mojkovčani na 105 godinu bitke u kojoj je crnogorska vojska štitila povlačenje bratske srpske vojske ka Albaniji, u čemu je uz nadčovečanske napore koji su jedinstven primer samožrtvovanja i uspela.

Mojkovački marš je i ove godine izveden pod sloganom: Kad na Božić sviće zora, srpstvo brani Crna Gora!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (3)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja