GODINA KOJU TREBA ZABORAVITI: Osvrt na 2020. u Gradskoj luci Herceg Novog

V. V.

10. 01. 2021. u 15:55

POSLOVANjE je bilo zanemarljivo u odnosu na 2019. godinu a sve tradicionalne manifestacije osim "Big fišing gejma" su otkazane zbog propisanih mera zaštite od korone.

ГОДИНА КОЈУ ТРЕБА ЗАБОРАВИТИ: Осврт на 2020. у Градској луци Херцег Новог

Foto: V. V.

To je najkraći rezime protekle godine  kaže  direktor agencije za gazdovanje Gradskom lukom Herceg Novi, Božo Ukropina.

- Nismo ostvarili ni deset odsto  prihoda koje smo imali 2019, čak ni sedam odsto  od 2018. koja je bila rekordna godina. Granice su bile zatvorene.  Sve rezervacije otkazane. Niko nije mogao da dođe, hoteli su bili zatvoreni, imali smo samo nekoliko  brodova iz okruženja, ali je to  zanemarljivo, jer u normalnoj sezoni ovde j tokom dana  dolazilo  između hiljadu I dve hiljade  ljudi. Tako  je 2020. godina za zaborav. Pitanje je i šta će biti za ovogodišnju sezonu, jer  niko ne zna do kada će pandemija trajati, kaže Ukropina.

Podsetićemo, lukobran i pristanište gradske luke oštećeni su tokom dva prošlogodišnja nevremena, a cena neophodnih radova je na osnovu paušalne procene  oko  300 hiljada evra. U hercegnovskoj Agenciji za gazdovanje gradskom lukom smatraju da je jedini pravi put za to da Opština Herceg Novi preuzme upravljanje lukom u punom kapacitetu i dobije koncesiju na duži rok. Poslednji afirmativan ugovor koji je Opština imala sa Morskim dobrom istekao je pre 11  godina.

S obzirom na okolnosti u cenovniku za  jedrilice i plovila u čarteru  ništa nije menjano godinama, cene zimovnika su  snižene pa su domaći  klijenti,tokom cele godine  imali popust od  30 odsto. 

Uprkos ovako lošim rezultatima Ukropina ističe da  se  okreću se unapređivanju rada Gradske luke. Ona je deo  IPA projekta „Regal Ports". Iz  tog  fonda će biti obezbeđena sredstva za nabavku kvalitetne opreme za monitoring, odnosno za kompletan video nadzor gradske luku i  malu meteorološku stanicu. To će doprineti većoj bezbednosti u luci  i biće svakako  iskorak u odnosu na sadašnje stanje, smatra Ukropina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024