PREKRŠAJ MILOVOM KRIVICOM: Poslodavci o zakonima koje je predsednik države stavio van snage

Z. Z.

13. 01. 2021. u 09:34

U UNIJI poslodavaca nemaju dilemu da će Zakon o fiskalizaciji u prometu robe i usluga doneti bolju evidenciju i naplatu poreskih prihoda.

ПРЕКРШАЈ МИЛОВОМ КРИВИЦОМ: Послодавци о законима које је председник државе ставио ван снаге

Foto N. Skenderija

Međutim, kao i ranije ukazuju na ekonomski trenutak u zemlji izazvan virusom korona, tešku situaciju, naročito u malim, mikro i srednjim preduzećima. Sada im je sporno što se Zakon primenjuje od 1.januara, iako ga je predsednik države vratio u Parlament na ponovno odlučivanje.

- Nažalost, ovaj čin doveo je do toga da su svi praktično u prekršaju i to nikako svojom krivicom. Ova novonastala kriza je veći broj poreskih obveznika finansijski iscrpila do te mere da oni nisu bili u mogućnosti da fiskalne uređaje i prateću opremu nabave do 1. januara, već u prolongiranom roku koji im je ostavljen do 1. juna - ocenila je Zvezdana Oluić iz Unije poslodavaca.

VANREDNA SEDNICA

PREDSEDNIK Parlamenta Aleksa Bečić na zahtev skupštinske većine zakazao je vanrednu sednicu 20. januara na kojoj će se, između ostalog, naći izmene Zakona o radu i Zakon o fiskalizaciji u prometu robe i usluga.

U Crnoj Gori je prema podacima Unije poslodavaca stavljeno van upotrebe 30.000 registar kasa. Zato su, navodi Oluićeva, zbog teške ekonomske situacije u privredi polovinom decembra dostavili Ministarstvu za ekonomski razvoj predlog mera za podršku privredi, koji između ostalog, predviđa i olakšice za fiskalizaciju.

Foto Unija

- U taj dokument uvrstili smo i meru kojom se obezbeđuju subvencije za nabavku fiskalnih uređaja i prateće opreme koji postojeće kase treba da zamene opremom koju predviđa fiskalizacija. To je način da se pomogne privredi koja već deset meseci zbog epidemije posluje u vrlo teškim uslovima - poručila je Oluićeva.

Izmenjeni Zakon o radu, takođe je vraćen u parlamentarnu proceduru. Zbog tih okolnosti i Opšti kolektivni ugovor nije na snazi od 7.januara. Sada, prokomentarisala je Oluićeva, svi akteri, Vlada, poslodavci i sindikati kao zastupnici radnika, moraju učiniti dodatni napor da se poslovanje prilagodi novonastalim okolnostima.

- Verujemo da će se ova situacija dok Zakon o radu ne prođe još jedno glasanje uspešno prevazići, odnosno da će se po ovom pitanju postići konsenzus. To je moguće i na način da Socijalni savet ili predsedništvo Socijalnog saveta organizuje sastanak i razgovara na ovu temu, što bi u ovim okolnostima bilo i poželjno i dobro - zaključila je Oluićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PRIORITET ELENA GRUPE:Sprečiti stečaj u Vektra Boki