MILO NE DA SVOJE VOJNIKE: Predsednik odbio da potpiše razrešenje načelnika Generalštaba VCG Dragutina Dakića

V. KADIĆ

14. 01. 2021. u 07:26

IAKO su predsednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić i premijer Zdravko Krivokapić potpisali odluku o razrešenju dužnosti načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore Dragutina Dakića, predsednik Crne Gore Milo Đukanović poručio je da neće staviti svoj paraf na tu odluku.

МИЛО НЕ  ДА СВОЈЕ ВОЈНИКЕ: Председник одбио да потпише разрешење начелника Генералштаба ВЦГ Драгутина Дакића

Foto Vlada CG

- Kao član Saveta za odbranu i bezbednost Crne Gore potpisao sam, zajedno sa predsednikom Vlade, Odluku o razrešenju dužnosti general-majora Dragutina Dakića, načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore - naveo je Bečić na "Tviteru", dodajući da je odluka o razrešenju upućena predsedniku Saveta, predsedniku Crne Gore Milu Đukanoviću na dalji postupak.

Odbijanjem da svojim potpisom overi smenu Dakića, šef države Đukanović je još jednom pokazao da od najavljene kohabitacije sa novom vladom nema ništa.

Predsednik je poručio da će sazvati sednicu Saveta za odbranu i bezbednost. Istovremeno mu je, kako navodi, dostavljen i primerak predloga o razrešenju i prestanku službe general-majora Rajka Pešića.

- Oba akta su potpisana od strane dvojice članova Saveta za odbranu i bezbednost, Alekse Bečića, predsednika Skupštine Crne Gore i Zdravka Krivokapića, predsednika Vlade Crne Gore. Takođe, iz medija sam saznao da je ove predloge odluka pratila i odluka ministarke odbrane o penzionisanju načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, general-majora Dragutina Dakića - naveo je Đukanović.

"ČIŠĆENjE"

MINISTARKA odbrane Olivera Injac nakon preuzimanja te funkcije počela je sa otklanjanjem brojnih problema koje joj je ostavio prethodnik Predrag Bošković. Pored Dakića i Pešića, nezvanično saznajemo da je u penziju poslato 12 oficira i dvojica podoficira. Tokom mandata Boškovića na predlog tadašnjeg Ministarstva odbrane donet je Zakon o VCG, pa su se stvorili uslovi da se u Vojsku Crne Gore primi, unapredi u visoke činove čak i civil bez ikakvog vojnog obrazovanja!

Foto Vlada CG

Predsednik Crne Gore je podsetio da je odluka o postavljenju i razrešenju načelnika Generalštaba u isključivoj nadležnosti Saveta za odbranu i bezbednost koji odluke donosi konsenzusom.

SMETALE LITIJE

POKUŠAJ Dragutina Dakića, načelnika Generalštaba VCG da uplaši pripadnike vojske i odvrati ih od litija u kojima su kao učesnici dali ogroman doprinos u odbrani svetinja, nije uspeo. Vojničku i ljudsku čast odbranili su podoficiri Zdravko Kasalica i Darko Mrvaljević, koji su do zadnjeg dana u krsnim hodovima iskazivali svoj odnos prema spornom Zakonu oslobodi veroispovesti koji je Crnu Goru digao na noge.

- Nikada do sada Savet za odbranu i bezbednost o izboru i razrešenju načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore nije odlučivao bez održavanja sednice Saveta. Nema razloga za novu praksu ni ovaj put - kazao je Đukanović, tvrdeći da veruje da je eventualna promena čelnog čoveka VCG pitanje od državnog značaja koje zaslužuje sednicu organa koji čine tri najviša sudionika zakonodavne i izvršne vlasti u Crnoj Gori. Inicijativom Ministarstva odbrane napravljeni su pravni i proceduralni propusti koji mi nalažu negativan odnos prema tom aktu. Prvi je kršenje odredaba Zakona o vojsci. Rešenje o penzionisanju načelnika Generalštaba VCG general-majora Dragutina Dakića, nije trebalo donositi bez prethodne odluke Saveta za odbranu i bezbednost. Posebno ako se ima u vidu da konkretno rešenje ne daje odgovor na pitanje koje su potrebe VCG da se penzioniše prvi čovek njenog Generalštaba.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)