NISU MI DALI DA UĐEM DOK JE AMFILOHIJE BIO ŽIV: Matija Bećković o ukidanju zabrane ulaska u Crnu Goru

Dragana Matović

15. 01. 2021. u 16:31

Pesniku i akademiku Matiji Bećkoviću ukinuta je zabrana ulaska u Crnu Goru.

НИСУ МИ ДАЛИ ДА УЂЕМ ДОК ЈЕ АМФИЛОХИЈЕ БИО ЖИВ: Матија Бећковић о укидању забране уласка у Црну Гору

Foto: Printskrin

- Ne znam kad sam bio više uvažen, kad su mi zabranili da idem u Crnu Goru ili sad kad su mi dozvolili. Ipak, kad su mi zabranili mnogo sveta mi je zavidelo. Govorili su mi: što su tebi, a ne meni zabranili, šta sam ja gori od tebe?! Ne znam da li će mi sad iko zavideti što su mi dozvolili da tamo idem- bila je Bećkovićeva reakcija na ovu vest.

Bećkoviću je zanimljivo to što se niko nije čudio kad su mu uveli zabranu.

-To je bilo normalno, kao da se to još negde na svetu događa. Kad su jednog Montenegrina na televiziji pitali šta misli o toj zabrani, on je rekao da je to trebalo uraditi mnogo ranije i da su njega pitali ne bi se sa takvom odlukom toliko kasnilo. Možda će se sad svi čuditi da su mi dozvolili.

Na pitanje da li planira da otputuje uskoro u Crnu Goru, sad kad može bez ikakvih prepreka da uđe, Bećković odgovara:

-Neću odmah da ih izlažem rizicima i iskušenjima raznim.

Akademiku Bećkoviću je, podsećamo, bio zabranjen ulazak u Crnu Goru, zajedno sa istoričarima Čedomirom Antićem i Aleksandrom Rakovićem, profesorom univerziteta Dejanom Mirovićem. Oni su bili najavljeni kao govornici na proslavi jubileja Podgoričke skupštine, kojim se obeležavalo 100 godina od pobede u Prvom svetskom ratu, kao i sjedinjenje Crne Gore Kraljevini Srbiji i ujedinjenje u Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca. 

Kao glavni razlog zabrane navodile su se njihove ranije izjave, koje su, po proceni tadašnje vlasti, bile opasnost po sigurnost države.

Uprkos zabrani ulaska, Bećković su pustili da uđe u Crnu Goru da održi posmrtni govor vladiki Amfilohiju početkom novembra.

- Nisu mi dali da uđem dok je Amfilohije bio živ, ali su mi dozvolili da dođem na njegovu sahranu – kazao je Bećković za „Novosti“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije