ZARAZA UŠLA U ''DUGU'': Pozitivno 45 korisnika i osam zaposlenih u Domu za stare u Danilovgradu

I. D. STOJADINOVIĆ

16. 01. 2021. u 08:50

INFEKCIJA virusom korona laboratorijski je potvrđena kod 45 korisnika Doma za stare "Duga" u Danilovgradu.

ЗАРАЗА УШЛА У ДУГУ: Позитивно 45 корисника и осам запослених у Дому за старе у Даниловграду

Foto "Fejsbuk"

Na sreću, svi štićenici doma dobro se osećaju i nemaju simptome virusa. Pozitivan nalaz PCR testa ima i osam, od ukupno 19, zaposlenih, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.

- Institut za javno zdravlje Crne Gore je u ponedeljak dobio informaciju o hospitalizaciji jednog korisnika privatne ustanove Doma za stare "Duga" kod kojeg je u KCCG utvrđena infekcija od korone. Nakon toga, Institut za javno zdravlje je obavio testiranje 51 korisnika i 19 zaposlenih, a virus je potvrđen kod 45 korisnika Doma za stare - dodaje se u saopštenju.

Foto arhiva

Kako navode iz Doma, svi korisnici koji su pozitivni na virus korona su u izolaciji i trenutno su dobrog opšteg stanja i bez simptoma. Zaposlenima koji su pozitivni na novi virus korona je određena mera samoizolacije.

- Upravnica Doma za stare "Duga" je obavestila Institut da niko od zaposlenih nije imao simptome virusa korona. Institut za javno zdravlje je naložio da se danas obavi dezinfekcija prostorija doma, kao i da nadležni pojačaju stepen sprovođenja svih neophodnih mera za kontrolu, sprečavanje i suzbijanje infekcije - dodaju u saopštenju.

ODGOVORNOST VAŽNIJA OD PCR

DOKTOR Galić se osvrnuo i na to što se u Crnu Goru odnedavno može ući bez PCR testa.

- Upotreba PCR testa neće spasiti naše građane, u smislu toga što nam taj test govori da osoba koja ulazi u CG ne ukazuje da je potpuno zdrava. Samo građani svojom odgovornošću mogu sprečiti širenje virusa. I zato treba dati šansu nekim ekonomski pogođenim sektorima da se na taj način oporave - istakao je Galić.

Iz Instituta za javno zdravlje su istakli da prate epidemiološku situaciju u Domu za stare "Duga", te da će u sklopu redovnih aktivnosti, sledeće nedelje ponovo obaviti testiranje korisnika i zaposlenih koji su trenutno negativni na kovid 19.

Doktor Igor Galić saopštio je da radna grupa te zdravstvene ustanove radi analizu podataka svakodnevno i na osnovu metodologije SZO i uz druge vrlo važne elemente, primenjivost mera i prihvatljivost od strane građana.

Kako je kazao, epidemiološka situacija u Crnoj Gori je vrlo složena, što nosi veliki rizik.

- Nismo za praznike ni očekivali pad broja obolelih, ali nam epidemiološka kriva govori da je dobro što nema povećanja - rekao je Galić.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Ovim potezom sludeo one koji dele sankcije Rusima