FUNKCIONER DF UPOZORAVA: Nova vlada da ne sledi Đukanovićevu politiku prema Srbiji, građani ne treba da i dalje budu taoci njegovih ratova

M. D.

17. 01. 2021. u 22:23

NE može se najavljivati resetovanje odnosa sa Srbijom, a da se istovremeno nastavlja da sledi politika Mila Đukanovića.

ФУНКЦИОНЕР ДФ УПОЗОРАВА: Нова влада да не следи Ђукановићеву политику према Србији, грађани не треба да и даље буду таоци његових ратова

Foto: Printskrin Srpska RTV

Ovo je saopštio Vladislav Bojović, član predsedništva Demokratske narodne partije i funkcioner Demokartskog fronta naglašavajući da je nova vlada Crne Gore na potezu, a ne Srbija.

Prema rečima Bojovića u Crnoj Gori se, u dužem vremenskom periodu, uspostavlja matrica po kojoj je Srbija kriva za narušavanje i blokadu odnosa, što je teza koja niti je utemeljenja na činjenicama, niti počiva na ozbiljnim argumentima.

- Činjenica je da je Crna Gora priznala lažnu državu Kosovo, podržala je članstvo takozvanog Kosova u UNESKO, Crna Gora je slala oficira svoje vojske na proslavu godišnjice zločinačke akcije Oluja i još je na kraju tehnička vlada Duška Markovića proterala ambasadora Srbije - kazao je Bojović.

On ističe da je Milu Đukanoviću evidetno bio cilj da dođe do prekida i da se po svaku cenu spreči saradnja Crne Gore sa Srbijom.

- Građani Crne Gore ne treba da i dalje budu taoci Đukanovićevih političkih ratova, njegovog vladanja na podelama, politike sukobljavanja i neprijateljstva prema Srbiji. Takođe, neprijateljski stav i politika koju vode Bakir Izetbegović i Željko Komšić prema Republici Srpskoj ne smeju da opredeljuju politiku nove vlade Crne Gore prema Republici Srpskoj, počev od toga da ona ne treba da se usteže od zvanične čestitke na Dan Republike Srpske - kazao je Bojović.

On naglašava da nije reč o interesima političkih elita i političkih aktera, već Crna Gora, njeni građani i njena privreda imaju interes da se obnove i uspostave najbolji mogući odnosi sa Srbijom.

- Zbog toga je neprihvatljivo da Milo Đukanović novoj vladi služi kao izgovor i da mu se pridaje nepostojeća moć u slučaju proteranog ambasadora Srbije. Povlačenje odluke o proterivanju ambasadora u isključivoj je nadležnosti Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore, dakle, u isključivoj nadležnosti nove vlade -konstatuje Bojović.

On dodaje da su trenutno, zbog blokade odnosa, značajno otežana konzularna, statusna i konkretna pitanja funcionisanja ambasade i ostvarivanje različitih prava i interesa građana.

- Dovedena je u pitanje realizacija planiranih i započetih projekata, počev od novih investicija, završetka auto-puta, pa sve do punog iskorišćenja potencijala Luke Bar i železnice. Pored toga, ponovo se šalje loša poruka turistima iz Srbije u susret letnjoj sezoni -kazao je Bojović, naglašavajući da je Crna Gora infrastrukturno upućena na Srbiju. - Otvaranje fabrika i novih radnih mesta pogotovo na severu Crne Gore u velikoj meri zavisi od saradnje sa Srbijom i od preuzimanja modela koji je u Srbiji dao ozbiljne i vidljive rezultate na ekonomskom planu. Dakle reč je o praktičnim razlozima zbog kojih je potrebno obnoviti i izgaditi najbolje odnose sa Srbijom i jasno je da je nova vlada Crne Gore prva na potezu.

M.D.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)