OSMAN PONOVO TALASA PETNJICU: Bihor poručuje da ratni zločinac seoski imam Osman (H)Rastoder nije fašista

M. SEKULOVIĆ

20. 01. 2021. u 07:39

POSLE nekoliko godina zatišja, ratni zločinac, seoski imam mula Osman (H)Rastoder, ponovo se "pojavio" na mnogim mestima u rodnoj Petnjici, gde su svojevremeno osvanule table sa natpisom "Ulica Osmana Hrastodera".

ОСМАН ПОНОВО ТАЛАСА ПЕТЊИЦУ: Бихор поручује да ратни злочинац сеоски имам Осман (Х)Растодер није фашиста

Foto Radio Petnjica

Ovoga puta, čak i na džamiji staroj oko pet vekova, izlepljeni su plakati sa porukom "Bihor poručuje izdajnicima SDA u Bosni, Osman Hrastoder nije fašista". Poruka je upućena poslanicima SDA BiH, koji su u Zastupničkom domu državnog parlamenta Bosne i Hercegovine usvojili inicijativu kojom se zahteva od opština i gradova u BiH da budu zamenjeni nazivi ulica fašističkih ličnosti, među kojima je Osman Rastoder, koga su poratne vlasti u Crnoj Gori proglasile ratnim zločincem.

Njegovo "delo" pokušava rehablitovati deo "zvaničnih" istoričara crnogorskog režima poraženog na parlamentarnim izborima u avgustu prošle godine, koji su imali značajnu funkciju i u delu sada vladajuće koalicije.

Veličani: Ruganje žrtvama

POTOMCI Veličana okupljeni u NVO Klub "Velika" su posle reči Rastodera poručili ovom istoričaru da prestane da se ruga žrtvama genocida i provocira njihove potomke. Uz to, ponudili su fotografiju Osmana Rastodera sa nacistima na Čakoru.

- Ti zločinici su decenijama šetali slobodno po Plavu, Gusinju i Beranama. Zahvaljujući komunističkim vlastima. Zna to i Šerbo. Ako ne zna, neka prelista dokumenta koja smo objavili - poručuju iz NVO "Velika".

Rastoder, seoski imam iz Radmanaca, bio je komandant muslimanske milicije tokom Drugog svetskog rata, a "slavu" je stekao pre svega zločinima nad pravoslavnim življem.

- Za mene je zločin nešto što se ne može pravdati, ali ga mogu razumeti i pokušavam da ga razumem - besedio je istoričar Šerbo Rastoder o svom prezimenjaku koji je ubijen pod nerazjašnjenim okolnostima 1946.

On je objašnjavao da "muslimanska milicija nije pokret niti vojska, već skupina ljudi koji su branili svoj prag".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POGINULE DVE OSOBE U TEŠKOJ NESREĆI: Crni bilans saobraćajke na crnogorskom primorju