ABAZOVIĆ I KRIVOKAPIĆ DA PREKINU BLAMAŽU: Zbog štetnog delovanja Radulovića trpe odnosi Srbije i Crne Gore

Novosti online

20. 01. 2021. u 07:47

ADVOKAT Dalibor Kavarić pozvao je premijera Zdravka Krivokapića i potpredsednika Vlade Dritana Abazovića da preduzmu radnje iz svoje nadležnosti kako bi prekinuli diplomatsku blamažu koju izaziva ministar spoljnih poslova Đorđe Radulović.

АБАЗОВИЋ И КРИВОКАПИЋ ДА ПРЕКИНУ БЛАМАЖУ: Због штетног деловања Радуловића трпе односи Србије и Црне Горе

Abazović i Krivokapić / Foto Tanjug-AP

On smatra da se blamaža crnogorske diplomatije najviše ogleda u stavu ministra Radulovića o proterivanju ambasadora Srbije Vladimira Božovića, ali i u odluci o opozivu sedam crnogorskih ambasadora.

- Raniji otpravnik poslova, zamenik crnogorskog ambasadora u Bukureštu i asistent na Univerzitetu Donja Gorica, a sadašnji ministar Đorđe Radulović svojim delovanjem u kontinuitetu nanosi nesagledivu i nepopravljivu štetu ugledu Vlade i države Crne Gore na međunarodnoj sceni. Premijer Zdravko Krivokapić i vicepremijer Dritan Abazović imaju više nego dovoljno razloga da preduzmu radnje iz svojih nadležnosti i ovlašćenja i da prekinu blamažu koju ministar Radulović priređuje državi i da prekinu praksu diplomatske blamaže, konflikta, prekida dobrih odnosa i krize dipomatskih odnosa, koju Radulović, od kada je imenovan u tom ministarstvu, uporno i nekažnjeno čini - rekao je Kavarić.

Ministar Radulović je, zajedno sa ovim zlonamernim potezom o opozivu crnogorskih ambasadora, premijeru Krivokapiću, kako je rekao, "podmetnuo još jedno kukavičje jaje u korist prethodne vlasti lažno tvrđenje da je ambasadoru Srbije Božoviću istekao agreman, te da nova vlada nema mogućnost da poništi odluku Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore u tehničkom mandatu da ambasadora proglasi za personu non grata".

- U slučaju ambasadorke u Njemačkoj, on je najbolje demantovao samoga sebe i pokazao kako se može kada se hoće - ocijenio je Kavarić, koji je advokat Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP).

Dalibor Kavarić/Foto: Privatna arhiva

On je Radulovića optužio da podmetanjem ovakvih kukavičjih jaja radi direktno u korist šefa DPS-a Mila Đukanovića.

- Ministar bi po opisu posla morao znati da u odnosu na način prestanka funkcije diplomatskog agenta (ambasadora), u ovom slučaju ambasadora Srbije, shodno Bečkoj konvenciji o diplomatskim odnosima (član 9 Konvencije), ta funkcija prestaje isključivo na dva načina. Prvi je notifikacijom države koja akredituje državi kod koje se akredituje, odnosno u slučaju da je Srbija sama opozvala svog ambasadora, a Crna Gora to prihvatila. Drugi je notifikacijom države kod koje se akredituje državi koja akredituje i to momentarom kada država koja akredituje notifikuje diplomatsku notu države kod koje se akredituje (u ovom slučaju Crna Gora). Pri čemu će država koja akredituje opozvati lice u pitanju (u vezi sa st. 1 čl. 9) ili će okončati njegove funkcije u toj misiji prema slučaju - kazao je Kavarić.

(RTCG)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a