PREMIJER NA UCENU NE PRISTAJE: Sindikat prosvete zahteva plaćanje prekovremenog rada i najavljuje štrajk

I. D. STOJADINOVIĆ

23. 01. 2021. u 07:13

PREMIJER Zdravko Krivokapić poručio je da će razmotriti zahteve prosvetnih radnika, koji očekuju da im se plati prekovremeni rad usled okolnosti izazvanih pandemijom korona virusa.

ПРЕМИЈЕР НА УЦЕНУ НЕ ПРИСТАЈЕ: Синдикат просвете захтева плаћање прековременог рада и најављује штрајк

Foto P. Milošević

Međutim, poručio je da neće pristati na ucene, te ih pozvao da razmisle da li je štrajk u trenutnoj društvenoj situaciji pravi i odgovorni put do ostvarenja njihovih interesa. Iz Sindikata poručuju da ucene nije bilo, te da glavni zahtev nije povećanje zarada, već "valorizacija prekovremenog rada kod pojedinih profesora kojima je duplirana norma pa su primorani da rade od jutra do mraka".

Potencijalni štrajk prosvetara, premijer doživljava kao "još jednu opstrukciju Vlade". Krivokapić je tim povodom poručio da sa pozicije "ucenjivača" niko ne može i ubuduće neće moći da razgovara sa Vladom, ni kada su u pitanju sindikati ni kada su u pitanju političke strane. Izaći u susret svim zahtevima prosvetara, značilo bi, kako kaže premijer, "da smanjimo plate i penzije za koje smo rekli da će biti redovne i stabilne". Krivokapić je podsetio da su nerealna obećanja i zloupotrebe prethodne administracije problemi za koje ne može odgovarati aktuelna vlada, ali da su spremni za razgovor.

Na obraćanje premijera reagovao je potpredsednik Sindikata prosvete Crne Gore Nikolaj Knežević i u otvorenom pismu poručio da je "po prirodi stvari Sindikat pre svega socijalna opozicija svakoj vladi".

- Nismo došli da razgovaramo o povećanju zarada, jer smo društveno odgovorni i svesni ekonomsko-socijalnog trenutka, ali se ne odričemo prava stečenog Granskim kolektivnim ugovorom da o zaradama razgovaramo kad se ekonomska situacija stabilizuje. Ono što je bila glavna intencija naših zahteva nije povećanje zarada, već valorizacija prekovremenog rada kod pojedinih kolega kojima je duplirana norma - naveo je Knežević.

DEPOLITIZACIJA ŠKOLA

PREDSEDNIK Vlade saopštio je i da je došao do spiskova na kojima se vidi da direktori škola u Nikšiću plaćaju uredno članarinu DPS-u.

- Poenta priče je siguran glas. Toga više neće biti, jer se 30. avgusta desila sloboda. Ako ćemo da nastavimo sa slobodom, moramo učiniti da se čovek u procesu obrazovanja oseća slobodnim. Prioritet Vlade je depolitizacija vaspitno-obrazovnih ustanova. Školama više neće upravljati politički podobni, već najkvalitetniji kadrovi - poručio je premijer.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)