MILO PARAFIRA ZAKONE, AMBASADORE ČUVA: Đukanović računa na politički preokret i očekuje održavanje prevremenih izbora

V. KADIĆ

22. 01. 2021. u 18:16

PREDSEDNIK Crne Gore Milo Đukanović najavio je da će potpisati set zakona koje je parlament ponovo izglasao.

МИЛО ПАРАФИРА ЗАКОНЕ, АМБАСАДОРЕ ЧУВА: Ђукановић рачуна на политички преокрет и очекује одржавање превремених избора

Foto: predsjednik.me

Đukanović je u intervjuu agenciji Mina kazao da neće potpisati predloge za opoziv sedam ambasadora jer bi to, kako je rekao, značilo da saučestvuje u blaćenju tih ljudi. Đukanović je poručio da ne očekuje da aktuelna vladajuća većina može biti ozbiljna podrška Vladi tokom četvorogodišnjeg perioda, i da veruje da će se Crna Gora suočiti sa potrebom prevremenih parlamentarnih izbora. Na pitanje da li će ovog puta potpisati zakone, rekao je da hoće jer ga, na to obavezuje Ustav, u kojem je jasno propisano da je predsednik dužan da potpiše izglasane zakone u parlamentu.

Porukom da će ipak staviti paraf na usvojene zakone još nije stavljena tačka, jer je Đukanovićev DPS najavio da će nakon što oni budu imali pravnu snagu pokrenuti ocenu zakonitosti pred Ustavnim sudom Crne Gore. U slučaju da ta pravna akta budu oborena to bi dovelo do opšteg pravnog haosa, ocenio je ministar pravde Vladimir Leposavić.

- Ipak mislim da neće doći do takve odluke, možda je neko neosetljiv pa želi takav haos, ali ako do toga dođe biće jasno da je Ustavni sud izgubio legitimitet. Verujem da će prevagnuti razum - kazao je Leposavić.

Poslanica DPS-a Marta Šćepanović ocenila je da je od stupanja na funkciju ministra pravde Leposaviću sudstvo predmet njegovih napada i političkog uticaja, a od trenutka podnošenja predloga za ocenu ustavnosti i zakonitosti od strane opozicije, napadi izvršne i zakonodavne vlasti na Ustavni sud su dostigli nezapamćen nivo. Ona podseća da je pravni haos nastao kada je predsednik Skupštine Aleksa Bečić, "pod pritiskom koalicionih partnera i SPC otvorio sednicu bez kvoruma, a u pravni put bez povratka su otišli kada je sam predsednik Skupštine preuzeo nadležnosti DIK.

Parlamentarna većina tražiće od Ustavnog suda ocenu ustavnosti četiri zakona i jedne odluke. Poslanik Momo Koprivica (DCG) kazao je da je javnost u sredu mogla da vidi "blamažu Ustavnog suda".

- Pokušaj pomaganja DPS-u i prekrajanja izborne volje građana i gaženja Ustava i zakona. Sastav Ustavnog suda, čast izuzecima je političkog karakteta i njegove odluke su shodno tome političkog, a ne pravnog karaktera. Nova parlamentarna većina je tom inicijativom želela da razobliči antiustavno delovanje, politički motivisano instrukcijama DPS-a i da pred celom javnošću obelodani takvo postupanje Ustavnog suda - kazao je Koprivica.

NEMA SMETNjI

ŠEF crnogorske diplomatije Đorđe Radulović saopštio je da je upoznat sa činjenicom da predsednik države Milo Đukanović neće potpisati odluku o opozivu sedam ambasadora.

- To neće biti smetnja da ambasadorima prestane mandat. Postoji plan B, C i D, ali bih se pozvao na član 43 Bečke konvencije koji je jasan - da funkcije prestaju kada Vlada nostrifikuje drugoj državi da oni nisu ambasadori. Ali sačekajmo utorak - kazao je Radulović.

ĐUKANOVIĆ U POLICIJI

FUNKCIONER DF Milutin Đukanović saslušan je u CB Nikšić povodom navoda o umešanosti Granične policije u izbore u tom gradu. On je rekao da je spreman da ode na poligrafsko testiranje, jer su njegove tvrdnje tačne. On je pozvao bivšeg direktora Uprave policije Veselina Veljovića i njegove pomoćnike da učine isto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)