OTROVIMA PODSTIČU SAGOREVANJE: Termoelektrana "Pljevlja", ugalj, ipak tretira hemikalijama, dokaz je tender

M. DROBNjAK

06. 02. 2021. u 08:38

IAKO su iz "Elektroprivrede", krajem prošle godine, tvrdili za "Novosti" da u kotlovima Termoelektrane "Pljevlja" sagoreva samo ugalj, te da su svi produkti sagorevanja isključivo od uglja, demantovali su sami sebe.

ОТРОВИМА ПОДСТИЧУ САГОРЕВАЊЕ: Термоелектрана Пљевља, угаљ, ипак третира хемикалијама, доказ је тендер

Foto M. Drobnjak

Da se ugalj tretira određenim hemikalijama, može se zaključiti iz nedavno raspisanog tendera "Elektroprivrede", kojim traže dobavljača usluge za "tretman uglja aditivima za uklanjanje naslaga u kotlu i sprečavanje naljepa na cevovodu povratne vode".

Procenjena vrednost javne nabavke je 588.500 evra, dok za tretman sistema napojne vode kotla i rashladnog sistema odgovarajućim inhibitorima i mikrobiocidima iz EPCG planiraju da utroše 248.240 evra, što je ukupno 836.740 evra.

Odbornica Nove srpske demokratije u parlamentu grada, Slavica Batizić ranije je kazala da je od zaposlenih iz TE "Pljevlja" dobila informacije da se ugalj u ovom elektroenergetskom objektu pre sagorevanja prska određenom tečnošću kako bi mu se povećala energetska moć. Ona je istakla da sumnja da se na takav način povećava zagađenje.

- Od radnika "Termoelektrane" sam dobila podatke da se na ugalj sipa određena tečnost koja se nabavlja u Austriji. Jedini razlog, kako su mi rekli, je da se poveća kalorijska moć. Na tim buradima, kako sam saznala od istog izvora, piše opasno, otrovno za život i da pod nekim posebnim merama upozorenja mora da se koristi. Nisam najstručnija, ali kako polako ide trend bolesti, u ovom gradu svima je nama jasno da u tome ima velike istine - kazala je Batizićeva.

Iz "Elektroprivrede" su, krajem prošle godine, "Novostima" odgovorili da TE "Pljevlja" prilikom sagorevanja uglja ne koristi nikakvu tečnost kojom bi povećali kalorijsku moć uglja.

- Naše postrojenje je dimenzionisano isključivo na bazi kalorijske vrednosti i hemijskog sastava uglja iz pljevaljskog basena i dodavanje bilo čega sličnog navedenog bilo bi neprihvatljivo i opasno za rad našeg postrojenja - kazali su iz EPCG.

DOZVOLA ZA UVOZ ADITIVA

KOJE aditive (hemikalije) koristi Termoelektrana nepoznato je ali iz tendera se jasno vidi da se ugalj tretira kako bi se sprečile i uklonile naslage u kotlu. Takođe, EPCG je tokom prošle godine od Agencije za zaštitu životne sredine više puta tražila dozvolu za uvoz hemikalija i to od firme NALKO sa sedištem u Beču, Austrija. U Registru hemikalija koje vodi Agencija zaštitu prirode i životne sredine CG u podacima za 2019. godinu upisano je na ime Termoelektrane "Pljevlja" nekoliko vrsta hemikalija u ukupnoj količini od 238 tona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)