SAMO MILO DA IH SMENI! Opozvani ambasadori Crne Gore ne pristaju na ukidanje mandata, čekaju ukaz predsednika

V. K.

17. 02. 2021. u 09:22

MINISTARSTVO vanjskih poslova zvanično je obavestilo opozvane ambasadore Crne Gore, njih sedmoro, da im je prestao mandat "i svi prerogativi koji su im u tom kapacitetu pripadali, uključujući i pristup prostorijama ambasade, izuzev dela koji je opredeljen za rad sa konzularnim strankama". Prestaje njihovo finansiranje, a stanove mogu da koriste do otkaznog roka.

САМО МИЛО ДА ИХ СМЕНИ! Опозвани амбасадори Црне Горе не пристају на укидање мандата, чекају указ председника

Arhvia Novosti

Opoziv diplomatama još nije overio Milo Đukanović, predsednik Crne Gore. Diplomatama iz Podgorice je zabranjeno da dalje koriste bilo kakva sredstva kojima raspolaže Ministarstvo vanjskih poslova, poput službenih automobila.

Radi se o ambasadorima Darku Pajoviću (Peking), Sanji Vlahović (Rim), Veri Kuliš (Berlin), Tarzanu Miloševiću (Beograd), Obradu Stanišiću (Sarajevo), Dušanki Jeknić (UAE) i Miodragu Vlahoviću (Vatikan).

U saopštenju se navodi da je "instrukcija" upućena još 18. decembra prošle godine. Ambasadorima je naloženo da predaju dužnost, a opoziv će formalno stupiti na snagu potpisom predsednika. Određeni su i privremeni otpravnici poslova, koji će rukovoditi radom ambasada do imenovanja novih ambasadora.

Povodom ovog zvaničnog obaveštenja oglasio se ambasador u Vatikanu Miodrag Vlahović koji je poručio da bez ukaza predsednika Crne Gore Mile Đukanovića ne postoji mogućnost da se postupi po "konfuznim instrukcijama i naređenjima MVP CG".

- Žao mi je što MVP CG nastavlja sa aktivnostima koje srozavaju ugled crnogorske diplomatije i vrlo ružno govore o namerama Vlade i samog Ministarstva - poručio je Vlahović. - Crnogorski ambasadori postupiće onako kako kaže predsednik Crne Gore Đukanović, što je jedino moguće i prihvatljivo.

Đukanović se pre dvadesetak dana sastao sa ministrom spoljnih poslova Đorđem Radulovićem i potpredsednikom Vlade Dritanom Abazovićem, nakon čega je saopšteno da je postignut dogovor o opozvanim ambasadorima.

Razlozi za opoziv crnogorskih ambasadora su različiti. Neki od njih su intenzivno politički angažovani (DPS), što se kosi sa njihovim angažmanom. Među njima ima i karijernih ili polukarijernih ambasadora koji su, po oceni ministarstva, mnogo više nego državnim, služili privatnim ili interesima raznih grupa i pojedinaca, a neki su proizvod neprihvatljivih političkih angažmana. Do njihove smene je došlo na inicijativu crnogorskog šefa diplomatije Đorđa Radulovića.

SKANDAL MINISTRA

MINISTAR vanjskih poslova Crne Gore Đorđe Radulović sastao se sa ambasadorom lažne države Kosovo u Podgorici Iljberom Hisom, ocenivši da Crna Gora i "Kosovo" imaju odnose utemeljene na principima uzajamnog poverenja i dobrosusedstva. I Hisa je rekao da će sa novom Vladom nastaviti da unapređuje "međudržavne" odnose. Povodom ovog događaja reagovao je Milan Knežević, jedan od lidera Demokratskog fronta:

- Kome se ono zaklesmo 1. novembra, da nećemo izdati srpsko Kosovo? Stekli su se svi uslovi da slučajni ministar Đorđe Radulović bude smenjen. I Juda bi pozavideo na ovolikoj izdaji - ocenio je Knežević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a