GENERAL BRATISLAV DIKIĆ OTVORIO DUŠU: "Tražili su da optužim Srbiju, Amfilohije mi je bio velika podrška"

DEJANA KLjAJIĆ

17. 02. 2021. u 13:40

BIVŠI komandant Žandarmerije general Bratislav Dikić, nakon bezmalo 4,5 godina provedenih u zatvoru u Crnoj Gori, kaže da je preživeo "strašan pakao u Milovom kazamatu", a da se na kraju ispostavilo da protiv njega nema nikakvih dokaza za učešće u navodnoj aferi "Državni udar".

ГЕНЕРАЛ БРАТИСЛАВ ДИКИЋ ОТВОРИО ДУШУ: Тражили су да оптужим Србију, Амфилохије ми је био велика подршка

Foto: Tanjug/Srđan Ilić

General Dikić je uhapšen 15. oktobra 2016, prvostepenom presudom iz 2019. bio je osuđen na osam godina zatvora zbog "stvaranja kriminalne organizacije i pokušaja terorizma", ali je 5. februara ove godine oslobođen svih optužbi, pošto je vrhovni sud utvrdio da protiv njega nema nikakvih dokaza! On je u ponedeljak uveče stigao u Srbiju nakon što su mu vraćeni lični dokumenti.

- Na slobodi sam konačno posle četiri godine i četiri meseca. Proveo sam 1.571 dan u samici Istražnog zatvora, bez osnovnih uslova za boravak i život, a na kraju su i sami morali da priznaju da nema nikakvih dokaza protiv mene! Stalno su me vodili u Specijalno državno tužilaštvo i neprestano su sprovodili torturu nada mnom. Upućivali su mi brojne ucene i pretnje. Pretili su smrću i meni i mojoj porodici, mojoj deci. Tražili su od mene da lažno optužim Srbe u Crnoj Gori, ali i SPC i predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Prošao sam pravi pakao u Milovim kazamatima!

Tražili su od vas da lažno optužite Srbe, SPC i Vučića za "državni udar"?

- Tako je. Sve vreme su pokušavali da me slome i da me nateraju da lažno svedočim!

Zbog toga ste štrajkovali glađu?

- Štrajkovao sam glađu zbog strašne nepravde! Strašno je to, najstrašnije, kada vas drže nevinog u zatvoru. I to ne jedan ili deset, nego 1.571 dan! Tri puta sam stupao u štrajk glađu. Prvi put još 2016. godine zbog nezakonitog hapšenja i pritvaranja. Tada 17 dana nisam uzimao hranu i vodu i lekari su me održavali u životu. Na infuzijama sam bio osam dana i tada sam jedva preživeo... Drugi i treći put zbog strašnih pritisaka i otvorenih pretnji i porodici i meni štrajkovao sam 19, odnosno 21 dan! Tada sam, takođe, bio na samrti, ali sam preživeo samo zahvaljujući lekarima Istražnog zatvora i mojoj porodici, koja me je molila da prekinem štrajk, ali i poseti sad već pokojnog mitropolita Amfilohija, koji mi je dao veliku podršku.

Foto: Printscreen/Jutjub/ Vijesti Online

U kakvom ste zdravstvenom stanju sada?

- Teško sam bolestan. Imam karcinom, a godinama sam neadekvatno lečen. Boravio sam u samici skoro četiri i po godine, a hrana koju sam tamo dobijao teško može da se nazove ljudskom hranom. Danas imam preko 30 kilograma manje nego kada sam nezakonito uhapšen.

Kako su se ponašali prema vama u zatvoru? Jesu li vas mučili?

- Zatvorski čuvari, oni obični policajci ponašali su se profesionalno koliko su to mogli. Ni njima nije bilo lako, imali su stalne naredbe da mi se maksimalno oteža boravak u pritvoru.

Vas su u Podgorici uhapsili odmah posle oslobađajuće presude?

- Posle mog oslobađanja od strane Apelacionog suda, ja nisam izašao na slobodu, već sam ponovo uhapšen od strane policije jer sam navodno strani državljanin u Crnoj Gori koji ne poseduje lične dokumente!?! To je strašan apsurd, zato što je meni upravo policija oduzela dokumente i izdala potvrdu o privremeno oduzetim predmetima. Nakon hapšenja sproveden sam u prihvatilište za strane državljane i doneto je rešenje o zadržavanju do šest meseci. Međutim, sudija Višeg suda Zoran Radović ekspresno je doneo rešenje o povraćaju ličnih dokumenata i ponovo sam nakon deset dana pušten na slobodu, odnosno sproveden do granice sa Srbijom...

Foto: Arhiva VN

Šta planirate dalje? Da li ćete tužiti državu Crnu Goru?

- Kao što sam i dosad radio, postupaću u skladu sa zakonima Crne Gore i drugim međunarodnim zakonima. Mogu samo da kažem da ja u Crnoj Gori nisam učestvovao u ni u kakvim krivičnim delima, u takozvanom državnom udaru ili nekakvom terorizmu, što je sada svima valjda jasno. U Crnoj Gori i dalje vode nekakav postupak protiv mene, ali ja sam siguran da ću na kraju i pravosnažno biti oslobođen. Zato što nisam radio to za šta me optužuju. Sve je to laž, sve je to montaža.

(Informer)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (8)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a