IDU DO STRAZBURA: Đorđević traži dva miliona evra, Institut u Igalu zakupninu i izgubljenu zaradu

V. V.

18. 02. 2021. u 22:02

SUDSKI postupak koji se godinama vodi između Instituta Igalo i dr Borka Đorđevića, vlasnika Mediteranskog hirurškog centra za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju (MHC), koji po sudskoj presudi mora da iseli iz prostorija u Institutu, dobio je nastavak.

ИДУ ДО СТРАЗБУРА: Ђорђевић тражи два милиона евра, Институт у Игалу закупнину и изгубљену зараду

Foto: V. V.

Đorđević je protiv sudske odluke o iselenju podneo tužbu. Od Instituta traži i dva miliona evra naknade. Revizija je podneta Vrhovnom sudu, a ako bude odbijen Đorđević je najavio nastavak procesa u Strazburu, pišu mediji u Crnoj Gori.

Podsetićemo, Sud je dr Đorđevića obavezao da vrati poslovni prostor površine 1,4 hiljade kvadrata. U novoj tužbi dr Đorđević navodi da je prema osnovnom ugovoru osnivački ulog kompanije Atalanta, koji je on kasnije otkupio, bila i adaptacija i opremanje poslovnog prostora. Ta investicija je vredna preko dva miliona evra. Takođe se navodi da je nemoguće da se iznese ulog- jer oprema je inkorporirana u prostor a njeno odvajanje je nemoguće bez oštećenja, nakon čega bi ona bila neupotrebljiva.

Iz Instituta ističu da osnivački ulog Atalante nije bila rekonstrukcija ni adaptacija niti su za to imali ovlašćenje. Tvrde da su oni opremili bolničke sobe i operativni blok, dok je Atalanta imala obavezu da unese medicinsku opremu za obavljanje plastične i rekonstruktivne hirurgije. Ugovorom je, navode dalje bila definisana sanacija prostora, pa je Institut uradio spoljnu, a Atalanta sanaciju unutrašnjeg dela MHC. Tvrde da je jedino pravo dr Đorđevića da iznese opremu bez obzira da li će pri tome doći do oštećenja.

UGOVOR O ZAKUPU

MHC je prestao da postoji 2016. godine, kada je istekao ugovor o zakupu, ali je dr Đorđević nastavio da koristi poslovni prostor,pa je zbog toga i pokrenuta protivtužba iz Instituta i zatražena isplata izgubljene dobiti koja je mogla da bude ostvarena tokom tri godine. Sada iz institute traže i da veštak ekonomske struke utvrdi o kom je iznosu reč, imajući u vidu da se cena medicinske usluge u Institutu kreće od 55 do 104 evra dnevno po osobi. Traže i zakupninu za period nakon isteka ugovora i nadoknadu troškova za utošenu struju i vodu.

MHC OSNOVAN 1992. GODINE

Ugovor o osnivanju MHC zaključen je 1992. godine između Instituta koji je imao 40 i kompanije Atalanta sa 60 odsto udela u vlasništvu. Taj deo je kasnije otkupio dr Đorđević. Osnovni ugovor je potpisan na deset, a kasnije produžen za još 15 godina. Nakon isteka roka (2016. godine) Institut nije nameravao da produži ugovor, a dr Đorđević nije iseljavao pa je rešenje traženo na sudu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere